Milliárdokat költ a kormány fővárosi fejlesztésekre

A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormány gőzerővel folytatja a főváros megújítását.

Forrás: Facebook2021. 02. 13. 11:10
A jövőben kevesebbszer kell átszállni más járatra
A jövőben kevesebbszer kell átszállni más járatra Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebookon szombat reggel közzétett bejegyzésében Budapest közlekedésének kormányzati fejlesztéseiről beszélt.

https://www.facebook.com/furjesbalazsbp/photos/a.101748618101117/239997674276210/

Az államtitkár közölte: a kormány folytatja a budai fonódó villamoshálózat építését. A nagyközönségnek 2016 elején átadott budai fonódó villamoshálózat az elmúlt évtized egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési sikere, a munka pedig most a Szent Gellért tértől délre eső részen folytatódik.

Fürjes Balázs kiemelte, hogy a fejlesztéssel kötött pályás közlekedési kapcsolathoz jutnak a diákok, az új szakasz érinti a BME kampuszait és az ELTE déli tömbjét is. Az Infopark és a családok kedvence, a Kopaszi-gát, valamint az Újbudán épülő új iroda- és lakónegyed megközelítése is könnyebb lesz a jövőben a közösségi közlekedéssel. A végállomás a Budafoki útnál lesz, a vonal csatlakozik majd a Déli Körvasút új, Nádorkert megállójához is.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja a főváros folyamatos fejlődése, ezen belül szívügye a budapesti és környéki közösségi közlekedés folyamatos korszerűsítése. Ezzel ugyanis élhetőbb, tisztább levegőjű lesz a főváros, amelyet kevesebb közlekedési dugó terhel. A 2020-as 85 milliárd forint után idén a fővárosi és kerületi önkormányzatok együttesen 116 milliárdot kapnak Budapest működési kiadásainak fedezésére. A közösségi közlekedés működtetésére idén 12 milliárd forint az állami támogatás, csakúgy, mint tavaly, ezen felül egyes felújításokat és fejlesztéseket is a kormány finanszíroz. A kormány biztosítja a 3-as metró folyamatban lévő felújításának teljes, kétszázmilliárd forintos költségvetését. Idén 3,2 milliárd forint támogatás jut a fővárosi buszbeszerzésekre. 2020-ban és 2021-ben összesen 64 új, akadálymentes, légkondicionált busz megvásárlását finanszírozta a központi költségvetés Budapesten.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A bejegyzés kitért arra is, hogy ebben az évben a kormány több mint tízmilliárd forintot fordít a HÉV-vonalak teljes felújításának előkészítésére, a HÉV járműcsereprogramjának megvalósítására, két új budapesti peremhíd, a Galvani és az Aquincumi híd tervezésére, az elővárosi vasút fejlesztésére. A kormány a főpolgármesternek tavaly tett javaslata alapján hatvanmilliárd forint értékben vállalja magára további jelentős budapesti városfejlesztések finanszírozását és megvalósítását, így tehermentesítve a fővárosi költségvetést. A budai fonódó villamoshálózat továbbfejlesztésén is már ennek jegyében, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) döntése szerint kezdtek el dolgozni. A vonalszakaszra korábban már készültek tervek, de a kormány és az FKT döntése alapján ezek átdolgozása szükséges, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a villamos építésével érintett fák számát és a parti gyalogos, kerékpáros útvonal végig akadálytalan legyen. Az itt élők, a területen rendszeresen közlekedők véleményét is figyelembe kell venni a fejlesztéseknél, ezért a BFK online kérdőíves felmérést indít, mely az alábbi linken érhető el: www.budaifonodo.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.