Milliárdos bevételkiesésekkel számolnak az állatkertek

Egy hónappal ezelőtt a látogatók előtt bezárultak az állatkertek kapui a koronavírus-járvány miatt, ami milliárdos bevételkiesést jelent a tavaszi időszakban. Nyíregyházán segítő kezet nyújtott a helyi önkormányzat hazánk egyik legtöbb állatfajjal és legnagyobb területtel rendelkező, a Sóstófürdőn található állatparkjának, augusztusig biztos nem lesznek anyagi problémáik. A Nyíregyházi Állatpark ötezer lakója biztonságban van, takarmányból sincs hiány. A Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője lapunknak azt mondta: a fővárosban egyelőre minden rendben van. Abban reménykednek, hogy a jegybevételeik nem esnek ki, csak későbbi időpontra tolódnak, így nem érzik majd a forráskiesést. 

2020. 04. 19. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi állatkertekben húszezer állat él és közel ezer ember dolgozik. Az állatparkok többsége önkormányzati tulajdonban áll, a költségvetésük 20-30 százalékát támogatásban kapják, a többi részét belépőjegyek bevételéből gazdálkodják ki. Eközben Németországban van olyan állatkert, amelyik nem számíthat állami támogatásra, és vészforgatókönyvben határozták meg, hogy bevételkiesés miatt a növényevő állatok húsát dobnák oda a ragadozóknak. A neumünsteri állatkert vezetője azt mondta a Die Weltnek, hogy már összeírták a levágásra ítélt állatokat.

- Európában nem tarthat itt egyik állatkert sem, minden állatkertnek van lehetősége önkormányzattól, kormánytól vagy egyéb támogatóktól pénzt szerezni, idáig nem juthatunk el – reagált a Magyar Nemzetnek Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Hozzátette: az állatkertek a leggazdaságosabban működő turisztikai attrakciók voltak, javarészt saját magukat tartották el. Most, hogy bezártak, a forrás kiapadt.

- A Nyíregyházi Állatparkban ötezer állat él, és száznegyven ember dolgozik. Bő egy hónappal ezelőtt bezártunk, csak a tartalékaink maradtak. A tulajdonos önkormányzat egy alapvető működést tart fenn, összehúztuk magunkat, és arra kaptunk támogatást, hogy július 31-ig finanszírozni tudjuk az állatpark működését. Sejtettük a bajt, ezért korábban feltöltöttük a takarmánytárolókat. Augusztusban mindenképpen ki szeretnénk nyitni, mert pénzt kell keresni – sorolta lapunknak Gajdos László. Az állatpark igazgatója a jövőről azt mondta: a baj akkor kezdődik, ha nem tudnak továbbra sem kinyitni, abban az esetben jelentős támogatásra lesz szükség az önkormányzattól.

- Most már több mint 400 milliós bevételkiesésünk van, a következő hónapokban hasonló számok várhatóak. Azzal, hogy bezártunk, negyven ember lett egy perc alatt munkanélküli, nem tudtak kinyitni a vendéglátóhelyek, akik elküldték az alkalmazottaikat. Az őrző-védő szolgálatot felmondtuk, a három szállodánkban dolgozó pincérek, szakácsok vették át az éjjeliőr szolgálatot a park teljes területén. A gondozók továbbra is dolgoznak, az ötezer állatot éppúgy el kell látni, és a harmincöt hektáros erdőt rendben kell tartani – magyarázta a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Hozzátette: kedvezményes, később felhasználható online belépőjeggyel most is támogathatják a látogatók az intézményt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben sincs éhínség, a takarmánykészletek rendelkezésre állnak. Hanga Zoltán, a fővárosi intézmény szóvivője lapunknak úgy fogalmazott: eddig semmilyen átláthatatlan zavar nem keletkezett a működésben. Eddig százmillió forintos bevételkiesés keletkezett azonban az elmúlt hónap során.

- Pontosan nem tudjuk megmondani, hogy meddig tart a járvány. Azt se tudjuk, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek az állatkertekre, ki tudunk-e nyitni a nyár folyamán. Az állatkert fenntartója a főváros, természetesen kapcsolatban vagyunk – mondta el Hanga Zoltán. A szóvivő kifejtette: az egyik szempont az, hogy mikor lehet kinyitni, és ha megnyitják a kapukat, mi történik. Egy szerencsésebb forgatókönyv szerint ha elég sok lesz hátra a szezonból, akkor visszahozható a tavaszi bevételkiesés. Azok az emberek, akik elmulasztották a tavaszi sétát az állatkertben, nyár végén pótolják. Ilyen értelemben a látogatók száma nem sokkal csökken, csak időben eltolódik. – A takarmánykészleteink rendben vannak, az állatok igazából semmit sem észlelnek a speciális helyzetből, továbbra is magas színvonalon látjuk el az állatkert lakóit – összegzett Hanga Zoltán.

A fővárosi intézmény mintegy 240 munkatársa rendkívüli munkarendben dolgozik félszáz különböző munkakörben. Az állatkerti munkavállalók illetménye és juttatásai nem változtak, és senkinek nem került veszélybe az állása. Lapunk megkereste a Fővárosi Önkormányzatot, ahol a sajtóosztály közölte: vizsgálják az intézményeik likviditási helyzetét, monitoring alatt tartva, hogy mennyire térnek el a bevételi tervektől. Ezek alapján születhet majd döntés az esetleges forrásbiztosításról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.