Hamis telefonok, laptopok tömegét foglalták le egy vámudvaron

Az eredeti ár alatti értéken jelentett be vámolást egy kereskedő, ez lett gyanús a pénzügyőröknek.

Végh Attila
Forrás: NAV2021. 02. 17. 14:49
NAV hamis Apple
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is beszámolt a Facebookon a Nemzeti Adó -és Vámhivatal (NAV) bűnügyi felderítőinek milliárdos fogásáról. Tizenötezer tételnyi, olyan műszaki cikket akart levámoltatni egy zalai kereskedő, amelyek kilencven százaléka hamisítvány volt. A prémium kategóriájú informatikai eszközökre hasonlító termékek belsejébe bóvlinak minősülő csipeket építettek be a csalók. Az eredetinek látszó termékek hazai forgalmazói arra kérték a NAV-ot, hogy a világmárkák hitelességének megőrzése érdekében semmisítsék meg a hamis márkajelzéssel ellátott, filléres számítástechnikai eszközöket.

A lefülelt magyar vállalkozó egyébként tudta, hogy hamis árucikkeket rendelt meg a Távol-Keletről. A vámáru-nyilatkozatra azonban nem írta be, hogy utánzatok vannak a dobozokban. A csaló ott hibázott, hogy a rakomány értékeként viszont a beszerezési árat jelölte meg, amennyiért megvásárolta a gagyi telefonokat, okosórákat és számítógépeket. Mivel az utóbbi és az elvámolni kívánt érték között nagyságrendi különbségek voltak, a vámhivatal nyomozói február 16-án elrendelték a tizenötezer darabos árukészlet tételes átvizsgálását.

 

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/photos/a.347514038775/10160584044528776/

A vizsgálatba bevonták a rakományban szereplő termékek magyarországi forgalmazóinak szakértőit is, akik már a csomagolásokat látva kijelentették, hamisítványok lehetnek a dobozokban. Az eredetinek látszó bóvlik nagy valószínűséggel Kínában készültek, a telefonokra, laptopokra, órákra világcégek, az Apple, az LG, a Huawei, a Google, a Marshall, a Boss és a Michael Kors védett emblémáit rakták rá a csalók. Az eredeti termékekre kívülről a megtévesztésig hasonló hamisítványok belseje azonban olyan rossz minőségű elektronikai alkatrészeket és szoftvereket tartalmazott, amiket az eredeti gyártók soha nem használtak fel a termékeikhez. Egy félmillió forintot érő Apple számítógép például – amiből többtucatnyi is szerepelt a rakományban – az eredeti termék tizedét sem érő utánzatokból volt összeállítva.

A konténerben szállított termékek között több mint 13 ezer hamisítványt találtak a szakértők.

A piacvezető márkák képviselői kérték az áru megsemmisítését. Ha a kereskedőnek sikerült volna a csalás, egymilliárd forintot is kérhetett volna a hamisítványokért, miközben a szakértők szerint nem fizethetett értük többet ötvenmillió forintnál. A hamisítványokat közösségi oldalakon, piacokon, interneten értékesítették volna, a garancia és eredetigazolás nélküli termékek nem kerültek volna legális kiskereskedelmi forgalomba.

A NAV közölte: célirányosan, folyamatosan keresik a hamis árukat a közterületeken, a piacokon, az üzletekben, a közutakon, a határátkelőhelyeken és a repülőtéren is.

A hamisítás visszaszorítása a tisztességes kereskedők védelmén túl a vásárlók érdekeit is szolgálja. A kereskedő ellen büntetőeljárás indult, tízmilliós bírságra számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.