Milliárdos haszonra számítottak a műkincscsempészek

Hamisítványokkal keverték a több mint ezer éves könyvlapokat az ókori iratokkal üzletelő csalók.

Végh Attila
2021. 02. 12. 17:29
KRNNI műkincs
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség még vizsgálja hogyan jutottak hozzá a bűnözők azokhoz az ókori és középkori könyvlapokhoz, amiket hamisítványokkal keverve akartak eladni a feketepiacon, annak minden lapját az időszámítás szerinti VII. században keletkezettként beállítva. A Készenléti Rendőrség nemzeti Nyomozó Iroda február 11-én nyilvánosságra hozott közleménye szerint egymilliárd forintos hasznot remélt a csalásból illetve az eredeti lapok valószínűleg jogszerűtlen megszerzésétől a nemzetközi bűnbanda. A Magyar Nemzet információi szerint a műkincsekkel csalók régi trükkje, hogy eredeti darabokat – könyveket, kódexeket, bútorokat, ékszereket— szétszednek, és másolatokkal több darabot is készítenek az egyedi kincsekből. Pontosan tudják melyik másolatuknak melyik része eredeti, azt vizsgáltatják be a szakértővel.

Bőrre írt könyvlapok

Két évvel ezelőtt bűnügyi felderítés során a KRNNI pécsi nyomozói olyan információk birtokába jutottak, miszerint

egy helyi férfi és több ismeretlen társa külföldön a feketepiacon keres vevőt azoknak a több száz éves, vallási tárgyú könyveknek, amelyhez betörés közben jutottak hozzá.

Az információ három, nagy valószínűséggel a Közel-Keletről, jordán, palesztin vagy izraeli területről származó, bőr kötésű, bőrre írt, valamint egyházi motívumokat tartalmazó iratról szólt, amelyből a magyar és szlovén bűnözők egymilliárd forintos hasznot reméltek.

Fotó: police.hu

Rajtaütés a szállodában

A magyar nyomozók rájöttek, a pécsi eladók 2020. augusztus 5-én a szlovén fővárosban mutatnák be egy lehetséges vevőnek a műkincseket, így a szlovén rendőrséggel együttműködve Ljubljana egyik szállodájában fogták el a gyanúsítottakat, majd a három, vallási ereklyének minősülő iratot is lefoglalták. Három magyar, egy szlovén és két horvát férfi ellen indult nyomozás, egyelőre még csak orgazdaság bűntett gyanúja miatt, hiszen csak annyi a biztos, jogszerűen nem juthattak hozzá az általuk kínált műkincsekhez. Ráadásul trükközött is valaki az ereklyékkel, mert

bár azt az eladók ókorinak, VII. századból származónak állították be, a lapok közé belekevertek későbbi, XII-XV. századból származó oldalakat, valamint egész frissen készült hamisítványokat is.

Az eredetiség vizsgálatára kirendelt igazságügyi szakértő szerint a lefoglalt műkincsek a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésének szándékával kerültek összeállításra, részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával. Az ókori eredetű írás nyomai után kutatva a vizsgálat így arra is kiterjed, honnan származnak a középkori eredetű részek.

Csak minden harmadik kincs eredeti

Belényessy Károly régész, igazságügyi szakértő szerint a könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok, illetve a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye alapján egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen. Egy debreceni laboratóriumban vizsgálták meg a mintákat, ott derült ki, hogy azokban eredeti alapanyag is van. A szakértő szerint remek hamisítványok voltak, amellyel vizsgálat nélkül akár komoly muzeológusokat is át lehetett volna verni. Belényessy hozzátette,

a ma fellelt ókorinak és középkorinak mondott leleteknek mindössze csak a 30 százaléka eredeti, a hivatalos és az illegális műkincspiac is tele van hamisítványokkal.

Fotó: police.hu

A műtárgyak eredetének meghatározása érdekében a nyomozás során további szakértői vizsgálatokat rendelt el a KRNNI. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek. Az eljárást a magyar rendőrség folytatja le, de az esetről a szlovén hatóságok is beszámoltak, akik az eredeti lapok azonosításában is részt vesznek.

A Magyar Nemzet információi szerint a pécsi férfiak nagy valószínűséggel turista útjaik során jutottak hozzá a leletekhez, melyekre a helyszínen is jogszerűtlenül tett szert valaki.

Eddig nem merült fel nyom arra vonatkozólag, hogy személyesen részt vettek volna a hamisításban, az ügyben eddig kihallgatott gyanúsítottak csak a kódexek adásvételében játszottak szerepet. A megtévesztés miatt a vallási ereklyék csomagolására is odafigyeltek, luxus kategóriájú, aranyozott kartondobozokban szállították a könyveket, így akarták bemutatni a vevőknek is.

A most lefoglalt könyv eredeti lapjai nem hiányoznak sehonnan, sírrablók amatőr régészek találhatták meg. Hasonló eset volt annak az ókori harcos sírjának a kirablása is, amelynek felbecsülhetetlen értékű műkincseit 2016 őszén Magyarországon keresztül egy kamionban akarták lengyel területre csempészni. Feltételezések szerint a műkincsek egy illegális ásatáson kerülhettek felszínre, a bronzlelet eszmei értéke megközelíti a negyed milliárd forintot. Ilyen komplett leletegyüttest ebből a korból a mai Törökország területén még soha nem találtak, a kincseket Magyarország török nagykövete vette át, megköszönve a magyar rendőrség segítségét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.