Milyen időjárás várható pénteken Európában és hazánkban?

Forrás: MTI2020. 05. 14. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa

Több ezer kilométer hosszan – a Kelet-európai-síkságtól az Ibériai-félszigetig – húzódik az a hullámzó frontálzóna, amely hőmérsékleti szempontból kettészeli kontinensünket. A fronttól északra többnyire 20 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, sőt Skandináviában ennél hidegebb is előfordul. Ezzel szemben a front előtt a mediterrán térségben és a Balkán-félszigeten általában 22 és 30 fokot mutatnak a hőmérők a délutáni órákban, de Palermóban 38 fokig melegedett föl a levegő. A frontzóna mentén sokfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is előfordulnak. Északon havazásról is érkezik jelentés. A Brit-szigetek fölött és Nyugat-Európa térségében anticiklonális hatásoknak köszönhetően szárazabb az idő. A Kárpát-medence időjárást továbbra is az említett hullámzó frontrendszer alakítja, így az ország északi és déli tájai között igen nagy lesz a hőmérsékleti-kontraszt, és csapadékra is számítani kell.

Magyarország

Eleinte változó felhős lesz az ég, eső záporeső, esetleg zivatar is kialakulhat. A késő délutáni, esti óráktól megnövekszik felhőzet, és az ország középső nyugat-kelet irányú tengelye mentén kialakuló széles felhőtömb fokozatosan észak felé helyeződik át, ebből egyre többfelé várható eső, záporeső, helyenként zivatar.

Éjjel a déli területeken a legkisebb a csapadék esélye. Pénteken az északi, északnyugati megyékben lesz a több, vastagabb felhő, de ott is szakadozottabbá, gomolyosabbá válik a felhőzet. Másutt jellemzően napos idő lesz fátyol- és gomolyfelhőkkel.

Az északi tájakon délelőtt gyengülő, megszűnő csapadék várható, majd szórványosan záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki. A déli megyékben inkább csak késő délutántól, estétől lehet záporos csapadék. A gyakran élénk északias szél főként napközben többfelé megerősödik. Zivatarban viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 30 fok között alakul, északon, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb idő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.