Mindenhol teljes az összefogás a járvány ellen

Megmozdult az ország, önkormányzatok, cégek, vállalkozók, közösségek és magánszemélyek próbálnak segíteni a helyi lakosságon. Több település segélyalapot hozott létre, maszkokat szerez be és tartós élelmiszerekkel, illetve tisztítószerekkel támogatja az embereket. Karanténszállásokat alakítanak ki, közben rengetegen varrnak maszkokat, tízezerszámra készülnek a házi arcvédők.

2020. 03. 25. 6:30
null
Van, aki vásznat, és van, aki a munkaerejét ajánlotta fel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelező feladatok ellátásán túl máshogyan is próbálnak segíteni az embereken az önkormányzatok – derült ki az MTI tájékoztatójából. Zalaegerszegen az önkormányzat hatvanezer mosható, többször felhasználható orvosi szájmaszkot rendelt, hogy minden városlakót ellássanak, a szállítmány a következő hetekben érkezik. Nagykanizsán elkezdték az egészségügyi intézményeknek, közintézményeknek, városi cégeknek, szociális ellátó intézményeknek, óvodáknak, bölcsődéknek, pékárugyártóknak és szállítóknak szánt, a városi tulajdonban lévő Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. által készített védőmaszkok kiszállítását. Hamarosan a lakosság is kap maszkot.

Szekszárdon a szociális ellátások igénybevételének könnyítéséről döntött Ács Rezső polgármester. Tatabányán a bérlakások esetében elengedik a lakbért a második negyedévben, illetve támogatják a rászorulókat.

Van, aki vásznat, és van, aki a munkaerejét ajánlotta fel
Fotó: Havran Zoltán

Siófokon fertőtlenítő- és tisztálkodószerekből, valamint szórólapos tájékoztatókból álló egységcsomagokat állíttatott össze az önkormányzat hajléktalanoknak. A városban csaknem megtelt az a hotel, amelyet tulajdonosa ingyen ajánlott fel a házi karanténba vonulóknak, az önkormányzat pedig önkéntes karanténszállásként megnyitotta a Galérius Vendégházát. Balatongyörökön karanténszállóvá alakítják át a hatodik éve üresen álló volt kormányüdülőt, a Kastély Hotelt.

Balassagyarmaton az önkormányzat megállapodott a Palóc Farkasok labdarúgóutánpótlás-sportegyesülettel, hogy a Kövi Pál Sportcentrum ingatlanát a város egészségügyi célokra használja. Ott épül ki a kórházat ellátó mentőszolgálat fertőtlenítő telephelye, illetve áprilistól a véradó állomás is állandó véradóhelyet létesít az épületben. Szintén Balassagyarmaton a kórházi dolgozók kisebb ajándékokat – pizzát, hamburgert, édességet – kapnak a város vállalkozóitól és civilektől.

Pécsett „koronavírus-segélyalap” felállításáról döntöttek, Szolnokon a polgármester bejelentette: tízmillió forinttal segíti a város a megyeszékhely kórházait a járvány elleni védekezésben. Gyöngyös önkormányzata pedig azt közölte: az új koronavírus kiszűrésére is alkalmas diagnosztikai gépet vásárolnak. Sok helyen – pél­dául Nagykovácsiban – a szabad kapacitással rendelkező óvónők is maszkot készítenek.

A Veol.hu írt a herendi Orbán Katalin akciójáról, aki a veszélyhelyzet elrendelése után felfüggesztette a vállalkozását. Ezután vett jó néhány méter anyagot és gumit, és elkezdett védőmaszkokat varrni – ingyen. Először csak a családnak, a rokonoknak, barátoknak, néhány egészségügyi dolgozónak, azonban napról napra egyre több felkérést kapott. Hívták több környékbeli kórházból, rendelőintézetből, megkeresték háziorvosok, gyógyszertárak, rendőrségek, tűzoltóságok és élelmiszerüzletek. Egy idő után már nem győzték teljesíteni a megrendeléseket, ezért segítséget kértek.

Veszprémből hatalmas mennyiségű anyagot ajánlottak fel, Székesfehérvárról három henger vásznat kapott, Debrecenből pedig tízezer méter gumi érkezett. Cégek, vállalkozók, hobbi­varrónők és nyugdíjasok jelentkeztek varrni, a család a szabást vállalta. Később Győrből, Debrecenből és Nyíregyházáról is jelentkeztek különböző kisebb varrodák, magánemberek, vállalkozók, akik elkérték a szabásmintákat és nekiálltak a maszkok gyártásának. Mások, akik nem tudnak varrni, a mosást és a szárítást vállalták. Megmozdult az egész ország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.