Mindennapi járványűző ima

A keleti egyházak többsége a héten ünnepli a vízkeresztet. A járvány időszaka komoly próbatétel az egyházaknak és híveknek. Orosz Atanáz görögkatolikus püspök atyát a vízkereszt jelentőségéről és a járványhelyzet ideje alatti kihívásokról is kérdeztük, miután korábban maga is átesett a vírusfertőzésen.

Békés Bence
2021. 01. 19. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit ünneplünk pontosan vízkereszt vagy epifánia napján? Több fontos esemény kapcsolódik itt össze.

– Nekünk, görögkatolikusoknak a vízkereszt Isten megjelenését és Krisztus megkeresztelkedését jelenti. A Teo­fánia görög név, Isten látható alakban való megjelenését jelenti, és eredetileg a karácsonyt is magában foglalta. A nyugati hagyományban a karácsony utáni események ezen ünnepkörbe halmozódtak: ekkor ünneplik a keleti bölcsek látogatását Betlehemben, Jézus megkeresztelkedését és első csodatevését a galileai Kánában, az úgynevezett kánai menyegzőt. A keleti egyház a negyedik-ötödik századtól a Nílus kiáradásának pogány ünnepét szorította ki a vízkereszttel, amit az Ige test szerinti születése és nyilvános megjelenése emlékére a Jordán és a Nílus mellett tartottak meg leginkább. A keletieknél tehát a vízkeresztbe beletartozik a megtestesülés ünnepe és a nyilvános megmutatkozás.

Orosz Atanáz, a Görögkatolikus Egyház püspöke arról beszélt, hogy mindenkit megvisel a járványhelyzet, azonban imádkoznak annak mihamarabbi elmúlásáért

– A keleti egyházak miért januárban ünneplik a karácsonyt?

– Az ónaptár, vagyis a Julianus-naptár szerint a 13 napos „csúszással” az ortodoxok január hetedikén ünneplik, január hatodikán van náluk szenteste, és két hét múlva fogják teofánia ünnepét megtartani. Úgy tűnik tehát, hogy a nyugati keresztényeknél a karácsony lezárult, a keletieknél pedig most kezdődik, de ez csak a naptáreltolódás miatt van így. A római és a görögkatolikusok viszont együtt ünnepelnek, hiszen a görögkatolikusok itt már több mint száz éve áttértek a gregorián naptár használatára, csakhogy mi a keleti bölcsek látogatásáról már karácsonykor megemlékeztünk.

– Honnan a vízkereszt elnevezés?

– A kereszt vízbe merítésére utal, és nálunk azért van nagyobb jelentősége, mert mi ilyenkor a kereszt vízbe mártásával élő vizeket, például folyóvizet is megszentelünk. A latin rítusban tudomásom szerint mise közben van vízszentelés, mi viszont csak a liturgia végén vonulunk ki a folyóhoz vagy patakhoz. Vannak keleti egyházak, ahol vírusmentes időben még a tengerbe is beugranak a keresztelés után. Idén a legtöbb országban ez tilos, de például a görögországi szinódus kijelentette: miután nagyon fegyelmezetten tartották a karácsonyi korlátozásokat, vízkeresztkor már szeretnék nyitva tartani a templomokat. Nem akarnak minden hívőt kizárni onnan, bár a kormány ezt kérte tőlük.

– Vízkereszt idején zárjuk le a karácsonyi időszakot és térjünk vissza a hétköznapokhoz. Mit és hogyan tartanak meg a szokásokból járvány idején?

– Jellemzően ilyenkor szenteljük meg a házunkat és imádkozunk azokért, akik visznek haza a szenteltvízből. Idén természetesen nem tudunk bemenni a házakba, legfeljebb csak meghívásra, védőmaszkban, s éppen csak a küszöbig, és az ilyenkor szokásos közös étkezések is elmaradnak. A koronavírus-járvány miatt a románok például előre palackozzák a templomokban a szenteltvizet, s otthon abból vesznek a hívek. Mi nagy dézsában vagy medencében szenteljük meg, de nem mártjuk bele a kezünket és várunk legalább 48 órát (ennél tovább nem tartja meg a víz az esetleg bármi módon belekerülő vírust), azt köve­tően külön edényekben vihetik haza az emberek a megszentelt vizet.

– Mekkora kihívás most az egyházaknak tartani az ünnepeket? Személy szerint hogyan élte át a járványhelyzetet?

– Lelkileg nagyon komoly próbatétel a mostani időszak. Én még október végén elkaptam a koronavírust, és az első pillanattól karanténban voltam. Bár nem voltak súlyos tüneteim, igazi próbatétel volt a kéthetes karantén, amikor senkivel sem találkozhattam. Az első kritikus pont nálunk egyébként az áldoztatás volt, mert korábban mi egy kanállal áldoztattuk a híveket, ezt azonban meg kellett változtatni már márciusban, és azóta sok szokásunktól tartózkodnunk kell, pél­dául az ikonok vagy a kereszt megcsókolásától. Ez vízkeresztkor is aktuális lenne, mert ilyenkor normál esetben azt háromszor vízbe mártjuk és csókkal illetjük.

– Hogyan veszik a hívek az akadályokat?

– Az emberek kezdenek belefáradni a védőmaszk viselésébe. A folyamatos távolságtartás is emberpróbáló, és a fegyelmezettség ellenére látszanak a fáradtság jelei. Sokan el is szoktak a templomtól, az online közvetítésekkel pedig sok embert már nem érünk el. Bízunk benne és imádkozunk azért, hogy 2021-ben, részben a vakcina segítségével, visszatérhetünk a korábbi életünkhöz és szokásainkhoz. Egy biztos: minden reggel és este imádkozunk a járvány megszűnéséért, a gyógyítókért, ápolókért és a betegek gyógyulásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.