Mindennapos volt a korrupció a járművizsgáztatás során

A Nemzeti Védelmi Szolgálat információi alapján tizenkét kormánytisztviselőt fogtak el a nyomozó ügyészek.

2020. 07. 08. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen húsz kormánytisztviselő és kormányzati ügykezelő a gyanúsítottja az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb korrupciós bűncselekményének, amelyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítése nyomán a nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése érdekében kedden összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat tartottak, amelyek eredményre vezettek. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a húsz személlyel közölt megalapozott gyanú szerint

2020. januárját megelőzően a közúti közlekedésben részt vevő járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők több, gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó személlyel abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben.

 

A korrupciós kapcsolatrendszerben érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a gépjármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásért, vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű gazdagodást elérve.

A keddi akció végrehajtásában közreműködtek a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség munkatársai. A kutatások során jelentős mennyiségű készpénz lefoglalása és több ingatlan, gépkocsi, valamint bankszámla zár alá vétele történt meg, összesen megközelítőleg 250 millió forint értékben.

Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, és 11 gyanúsított esetében indítványozta a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését. A letartóztatásokról a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai és a holnapi napon dönt.

Kedden, július 7-én írtunk arról, hogy rendőri rajtaütés volt a Mozaik utcai vizsgaállomáson. A Mozaik utcai Magyarország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomása, Budapest Főváros Kormányhivatalának felügyelete alá tartozik, akárcsak a Vas Gereben utcában található másik fővárosi állomás. Ezzel a két hellyel együtt összesen huszonkilenc hatósági vizsgaállomás működik Magyarországon. Lapunk úgy tudja, hogy a most feltárt korrupciós ügy zömmel a Mozaik utcai vizsgaállomáshoz kapcsolódik, itt általános volt a kormánytisztviselők megvesztegetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.