Miniszteri barátságot hazudva szerzett pénzt egy csaló

A belügyminisztert a barátjának hazudó csaló évek alatt 15 millió forintot szedett ki egy gyanútlan vállalkozótól.

Végh Attila
2020. 11. 06. 15:38
PINTR Sndor
Átadták az új kiskunhalasi börtönt Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást november 6-án a Szentendrei Rendőrkapitányság annak a csalással gyanúsított férfinak az ügyében, aki azt állította, Pintér Sándor belügyminiszter személyes ismerőse. A sértett feljelentése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat is nyomozott, a beszerzett bizonyítékok alapján a csaló soha nem találkozott a belügyi tárca vezetőjével, soha nem ismerte személyesen, egyszerűen csak visszaélt a miniszter nevével.

A szentendrei B. György a válása után egy budakalászi panzióban bérelt egy apartmant 2017 végétől. Pontosabban ott lakott, mert a szállásért járó bérleti díjból soha egyetlen fillért sem fizetett ki a szálláshely tulajdonosának, s mint később kiderült, ez soha nem is állt szándékában.

Amikor a panziót üzemeltető vállalkozó ezt először szóvá tette, a behízelgő modorú vendég a vállalkozó bizalmába férkőzött. A Magyar Nemzet információi szerint azzal állt elő, hogy családjával Magyarország legjobban működő legális adósságbehajtó cégét üzemelteti, s állami, például adóhivatali megbízásokat is kapnak kapcsolataik révén. A cég persze sosem létezett, ám a szélhámost ez nem zavarta abban, hogy elvállalja a panziótulajdonos kintlévőségeinek visszaszerzését is a szállásdíj fejében.

Később azt állította, az egyik adós már fizetett is, csak éppen a pénz a behajtócég számláján landolt. Ezután rávette a panzióst, hogy a sikeres behajtást megünnepelve ezzel az összeggel alapítsanak saját adósságkezelő céget, amibe aztán tőkeemelésként további milliókat kért a vállalkozótól. Tízszázalékos részesedést ígért a tervezett milliárdos forgalomból, amihez újabb és újabb összegeket csalt ki „üzlettársától”. A pénzt megélhetésére, autókra, lóversenyre, pókerre, valamint prostituáltakra költötte. Amikor a vállalkozó gyanakodni kezdett, a csaló azzal tetézte hazugságait, hogy Magyarország belügyminisztere is a csendestársuk az üzletben, aki családjának régi barátja, s e felső szintű kapcsolattal bármit el tud intézni. A meséje alátámasztásaként vásárolt egy másik telefont, és arról küldözgetett üzeneteket magának Pintér Sándor nevében.

Amikor a vállalkozó rájött, hogy a közel három év során a panzió törzsvendégének átadott közel 15 millió forintnak nyoma veszett, feljelentést tett a rendőrségen. A miniszteri érintettség miatt a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítői is bekapcsolódtak a nyomozásba. A beszerzett adatok alapján már egyértelművé vált a gyanú: B. György szándékosan vezette félre és tartotta tévedésben szállásadóját, soha nem volt semmilyen cége, Pintér Sándort pedig csak a híradókban látta. Három évig folyamatosan különböző összegeket szedett ki az átvert panzióstól, összesen tizenötmillió forintnyi kárt okozott a kifizetetlen szállodai számlák mellett. A saját ingatlannal, ingósággal nem rendelkező férfi a pénzt az utolsó fillérig felélte. B. György az eljárás során elismerte azt is, hogy a belügyminiszterrel semmiféle ismeretsége, illetve kapcsolata nincs és nem is volt, azt csak az átverés részeként építette be a történetébe.

A Szentendrei Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárást a 43 éves férfivel szemben, aki gyanúsított kihallgatása során a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a kár megtérítésére ígéretet tett. A nyomozó hatóság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.