Mintegy 51 ezer ember oltására elég vakcina érkezik kedden

Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek kedden Magyarországra: a Pfizer–BioNTech-vakcinából a negyedik szállítmány várható, és megérkezik a Moderna-vakcina első szállítmánya is 7200 adag oltóanyaggal – közölte a koronavírus-sajtóközpont az MTI-vel.

MTI
2021. 01. 12. 10:23
null
Balassagyarmat, 2020. december 30. A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát hűtőbe helyezik el a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézetben 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. A vakcinákat tartalmazó hűtőládákat 21 oltópontra szállítják, több fővárosi és vidéki kórházba. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Pfizer–BioNTech-vakcinából 81 tálca oltóanyag érkezik, amely 47 385 ember oltását teszi lehetővé, a Moderna-vakcinák pedig 3600 ember oltására elegendők.

A kedden érkező oltóanyagokkal az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak, dolgozóinak oltása folytatódik. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsoportok érkeznek – ismertették. Hozzátették: a Pfizer és a Moderna vakcinája az alkalmazást és az ellenjavallatokat tekintve hasonló. Magyarország eddig az országba érkezett minden vakcinát felhasznált. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg – írták. Emlékeztettek, hogy december 26. és január 4. között három Pfizer-szállítmány érkezett, amely mintegy 79 ezer ember oltását tette lehetővé.

Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok. A két oltást ugyanabból a vakcinából kell elvégezni – tudatták. A közlemény szerint Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál – Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – több tízmilliárd forint értékben. A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy minél több vakcina legyen elérhető Magyarországon.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és az érkezés ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportoknál.

2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további oltóanyagok is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, ezért érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A 60 év feletti nyugdíjasok levélben, postai úton is jelezhetik oltási igényüket. Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról – olvasható a közleményben.

Elkezdődik a szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók – többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók – is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.