Mit akart Portik Tamás Gyurcsány Ferenctől?

Folytatódik a Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt volt sportvezető és médiaproducer vallomása.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 18:00
null
Az Energol egyik volt vezetőjét egy újabb súlyos bűnesetben marasztalhatják el Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik kedden a Fővárosi Törvényszéken a Gyárfás Tamás és Portik Tamás elleni per, amely Fenyő Jánosnak a vád szerinti meggyilkoltatása miatt indult. Az egykori olajozó vállalkozó továbbra sem lesz jelen a tárgyalóteremben, hiszen Póta Péter bíró még mindig Gyárfás Tamást fogja faggatni éppen a Portik Tamással ápolt viszonyáról.

Gyárfás Tamás védőjével Zamecsnik Péterrel a Fővárosi Törvényszék folyosóján Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az eddigi tárgyalási napokon a volt sportvezető és médiaproducer mindig hangsúlyozta:

semmi sem bizonyítja, hogy megbízta volna Portikot – vagy bárki mást – Fenyő megöletésével.

A vádirat pedig ezt tartalmazza. Gyárfás Tamás megbízta 1997-ben Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost, akivel gazdasági háborúban állt a Nap TV miatt. Miután Tasnádi elvállalta, az előleget is felvette, ám nem teljesítette a megbízást, – így a vád – Gyárfás Portik Tamást bujtotta fel, hogy végeztessen a médiában terjeszkedő ősellenségével. Ezt Portik aztán a szlovák maffia bérgyilkosának mondott Jozef Roháccsal el is végeztette – Rohác 1998. február 11-én lelőtte a Margit utcában Fenyőt Mercedese kormánykereke mögött.

A per jelenleg Gyárfás Tamás kihallgatásánál tart, a bíró és az ügyész kérdezi a vádbeli, 14 szerkezeti egységre tagolt bűncselekményekről. Az utolsó ezek közül Gyárfás Portikhoz való kapcsolatáról és az évek során az olajozó által titokban felvett beszélgetéseikről szól. Erről kérdezi Póta Péter bíró a vádlottat immár a negyedik tárgyalási napon.

Várhatóan ma jutnak el a politikailag is „színesített” részekhez, mint például ahhoz, hogy

mit is akart Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől a bűnöző Portik és miért kellett ehhez neki Gyárfás Tamás és kapcsolatrendszere.

Emlékezetes, hogy Gyárfás Tamás lapunknak adott interjújában 2019-ben tényként beszélt arról, hogy a kilencvenes években olajbűnözőként elhíresült

Portik Tamás nagyon szeretett volna a Demokratikus Koalíció (DK) elnökével, Gyurcsány Ferenccel találkozni, aki 2004 szeptemberében lett miniszterelnök.

A Fenyő-gyilkosság ügyé­ben felbujtóként az interjú időpontjában még gyanúsított Gyárfás szerint Portik olyan információkat akart Gyurcsánynak adni, „amelyek ellentételeként védelmet kaphat”. ­Gyárfás állítása szerint az ő közreműködésével biztosan nem, de vélhetőleg ­amúgy sem jött létre a találkozó. Erről a lehetséges találkozóról kérdeztük a DK-t, de szokásukhoz híven nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Egy korábbi kép az egykori olajos bűnözőről, aki 28 éves jogerős büntetését tölti Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ügy leirataiból mindenesetre az körvonalazódik, hogy

Portik a fideszes és a kisgazda politikusok lakásainál a kilencvenes években történt robbantásokról szeretett volna beszélni Gyurcsánnyal.

Az viszont tény, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok regnálása alatt a bűnözőnek a haja szála sem görbült, sőt 2008 nyarán – a hivatalos verzió szerint két alkalommal – még Laborc Sándorral, a polgári elhárítás akkori vezetőjével is találkozott. Portik a megbeszéléseken az MSZP tántoríthatatlan támogatójaként nyilatkozott magáról, továbbá felajánlotta szolgálatait az MSZP-nek és Laborcnak.

Radnai László, a kecskeméti maffiaper főszereplője egy interjúban mindenesetre arról beszélt, hogy Portikot és Gyárfást az MSZP védte, azért nem indult ellenük büntetőeljárás.

Ismert, Portik Tamást 2012-ben fogták el, azóta börtönben van és eddig összesen 28 év fegyházra ítélték. Tizenöt évet kapott Prisztás József 1996-os lelövetéséért, tizenhármat pedig Boros Tamás megöletéséért. A szintén olajozásban tevékenykedő Boros vallomást tett egy ügyésznő előtt, és rávallott Portik Tamásra és az Energol Rt-beli vezetőtársaira, a (néhai) Drobilich Gáborra, illetve Ferencsik Attilára. Borost és három ártatlan járókelőt Jozef Rohác ölte meg, amikor felrobbantotta Budapest belvárosában az Aranykéz utcát. Rohác ezért és Fenyő János meggyilkolásáért kapott életfogytiglani fegyházbüntetést, Portik pedig Boros megöletéséért 13 év fegyházat. Ebben a jogerős ítéletben rendelték el a perújítást Portik ellen, amikor vádképes lett a szerepe a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Gyárfás a perében eddig nem tudta feloldani azt az ellentmondást, hogy bár félt Portik Tamástól, ám mégis éveken át találkozott vele, sőt a villáikat is elcserélték, azaz üzleteltek is, ám mégsem teljesítette Portik azon kérését, hogy hozza össze a találkozót Gyurcsány Ferenccel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.