Modern orvosi eszközöket vásárolt a Szegedi Tudományegyetem

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó (CT, MR, MRI) berendezések, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a dél-alföldi térség betegeinek ellátását, valamint megvalósul az a cél, hogy a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat állami ellátók végezzék – olvasható az egyetem közleményében.

Magyar Nemzet
2020. 05. 28. 17:46
null
Budapest, 2015. április 13. Vizsgálatot végeznek az újonnan átadott, úgynevezett három teslás magnetomprizma típusú mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI) a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA TTK) új MRI-laboratóriumában 2015. április 13-án. A készülék révén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetõvé az agyi képalkotás területén Magyarországon is. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2004-ben kötött 25 évre szóló alvállalkozói szerződést az Affidea Magyarország Kft. jogelődjével a képalkotó diagnosztikai tevékenység kizárólagos ellátására. A kontraktus kötelezte a céget, hogy a korszerű betegellátás érdekében meghatározott időközönként cserélje, korszerűsítse az eszközparkot.

Az egyetem közölte: a megállapodás nem tudta lekövetni az időközben bekövetkezett finanszírozási, gazdasági, tudományos, társadalmi és jogszabályi változásokat, így a felek megváltozó érdekeit. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybe vevőjét. Ezt akkor lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, jelen esetben ez történt. Hozzátették, mivel a Szegedi Tudományegyetem az ország egyik első számú egészségügyi ellátója, tevékenységét saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsó sorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. A támogatás révén Szegeden megvalósul az a kormányzati cél, hogy a stratégiai jelentőségű, államilag finanszírozott egészségügyi ellátásokat állami ellátók végezzék.

A Szegedi Tudományegyetem közleményére reagálva az Affidea Magyarország Kft. is ismertette álláspontját. E szerint a 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondását jogellenesnek és sérelmesnek találják. Úgy vélik, az SZTE magatartása anyagi és erkölcsi kárt okoz a cégnek és munkavállalóinak, illetve a felesleges, párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.