Most is jelesre vizsgáztak a honvédség tűzszerészei

Folyamatosan fejlesztik a honvédség tűzszerészerőit, mondta lapunknak Németh Szilárd. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a két egytonnás amerikai légibomba március 23-i hatástalanítását az utóbbi évek legnagyobb feladatai közé sorolta.

2019. 04. 01. 10:54
null
Két, egyenként egytonnás amerikai robbanószerkezetet Csepel közelében emeltek ki a Dunából Forrás: Magyar Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budafok és Csepel között, a Dunában megtalált két bomba az utóbbi idők egyik legnagyobb feladata elé állította a honvéd tűzszerészeket – számolt be a Magyar Nemzetnek ­Németh Szilárd.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a március 23-i műveletben csaknem 900 szakember munkáját kellett koordinálni. A bombák egy kilométer sugarú körében Budafokról 3500 lakost, Csepelről, a Metrans telepéről pedig az ott dolgozókat telepítették ki a mentés idejére, valamint leállították a teljes közlekedést is.

– A közvetlen életveszéllyel járó műveletben az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái kiválóan helytálltak, maximálisan teljesítették az esküjükben foglaltakat – emelte ki a kormánypárti politikus, egyben köszönetét fejezte ki az akcióban részt vevő honvédeknek, rendőröknek, katasztrófavédelmiseknek, mentőknek, a kormányhivatal, az önkormányzat a MÁV, a BKK munkatársainak és a polgárőröknek.

Két, egyenként egytonnás amerikai robbanószerkezetet Csepel közelében emeltek ki a Dunából
Fotó: Magyar Honvédség

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két II. világháborús, egytonnás bomba romboló hatása elképesztő. – Az amerikaiak ezeket a Weiss Manfréd Műveknek vagy a Szabadkikötőnek szánhatták Csepel bombázásakor. A kiemeléskor és a gyújtószerkezet hatástalanítása előtt még működőképes, bármikor felrobbanható bombákról beszélünk – hangsúlyozta.

Németh Szilárd arról is beszámolt, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel szerelték fel és szerelik fel a honvéd tűzszerészeket: többek között korszerű védőruházattal, nagy energiájú generátoros robbantógépekkel, aknakutató műszerekkel, tűzszerész felderítőrobotokkal és búvárfelszerelésekkel. – A folyamatos fejlesztéseknek kettős célja van: a tűzszerészműveletek leghatékonyabb és legbiztonságosabb elvégzésének a biztosítása, az emberi élet védelme, illetve a természeti és épített környezet megóvása – nyilatkozta az államtitkár.

Arról is beszámolt lapunknak, hogy tavaly év végén befejeződött a honvédség egyik legnagyobb tűzszerészművelete, Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban elnevezésű projekt. Mint azt korábban megírtuk: a nemzeti park mentesítése során, 2016. július elsején négy tűzszerész halt hősi halált, egy pedig súlyosan megsérült, amikor két 250 kilogrammos szovjet, már hatástalanított, megsemmisítéshez előkészített bomba a gondos tűzszerészmunka ellenére felrobbant.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.