Mostantól öt rendőrségi járőrhajó áll készenlétben

Új járőrhajóval bővült a vízirendészet flottája a Dunán. A végsebessége csaknem 80 kilométer per óra, ami vízen már félelmetes. A főváros térségében így mostantól öt hajó áll készenlétben éjjel-nappal. A rendőrök az idén eddig 17 embert mentettek ki a vízből – hangzott el az M1 Híradójában.

Forrás: hirado.hu2021. 07. 24. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A flotta legújabb tagja a Dunai Vízirendészeti Kapitányság kikötőjében. Ez a rendőrség leggyorsabb járőrhajója a folyón. Végsebessége megközelíti a 80 kilométer per órát.

A nyolc és fél méter hosszú hajó a Kopaszi-gátnál lévő rendőrségi kikötőből négy perc alatt eléri a Margitszigetet. Befogadó képessége 12 fő, de mentés esetén akár 25 embert is tud szállítani – írja a Híradó.hu.

Egy tank benzinnel el tud menni a déli országhatárig és vissza. Vezetője azt mondja, élmény vele járőrözni.

„Ez a hajó jól kormányozható, gyors, a vízből mentésnél segíti a kialakítása, magyarul a gumitest. Élmény vele vezetni, ezt lehet összességében elmondani és örülünk, hogy megkaptuk és végre használhatjuk is„ – mondta Lakatos Adrienn törzsőrmester

Az új járőrhajó a vízből mentés mellett rendőri egységek, például kommandósok gyors célba juttatására is alkalmas.

Prohászka Richárd kapitányságvezető szerint ezzel hatékonyabbá válik a munkájuk.

Szemők Miklós törzsőrmester egyike azoknak a vízirendőröknek, akik húsznál több embert mentettek ki a Dunából. Azt mondja, egy kis megfontoltsággal a vízibalesetek nagy része elkerülhető lenne.

Sokan kivagyiságból, brahiból, vagy ittasan akarják átúszni a Dunát.

Az év eleje óta 22 ember fulladt vízbe a Duna magyarországi szakaszán.

Közülük négyen fürdés közben merültek el, több ember pedig ittas állapotban esett a folyóba. A rendőrök az idén eddig 17 fuldoklót mentettek ki a vízből, további 30 embert pedig hajójukkal, vagy csónakjukkal együtt helyeztek biztonságba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.