Mráz: A néppártot elhagyhatja a nép

A liberális birodalom és a keresztény szabadság közötti választásként mutatta be az EP-választás tétjét Orbán Viktor kormányfő az ünnepi beszédében, s egyértelművé téve, hogy a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbira voksol — értékelt lapunknak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője hangsúlyozta: jelentősen meggyengülhet az Európai Néppárt, ha a liberális alternatíva mellett kötelezi el magát.

2019. 03. 16. 7:25
null
Orbán Viktor világossá tette, hogy nem enged a családok és a kereszténység védelméből Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar történelemre való visszatekintés alapján, de a tíz hét múlva esedékes európai parlamenti (EP-) választásra tekintve is győzelemben bízó beszédet mondott március 15-én a magyar kormányfő – értékelte lapunknak Orbán Viktor ünnepi beszédét Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Szavai szerint a miniszterelnök üzenete egyértelmű: voltak vereségek, kellemetlen helyzetek, de Magyarország célját, a keresztény kultúra védelmét mindig elérte.

– Beszéde a liberális birodalom és a keresztény szabadság közötti választásként mutatta be az EP-választás tétjét, egyértelművé téve, hogy ő, illetve a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbit választja – fejtette ki a politológus. Hozzátette: amellett, hogy ez a választás az Európai Unió számára fontos, bár nem hangzott el, mégis mindenki érthette, hogy az EP jelenleg még legnagyobb pártcsaládja számára is központi jelentőségű.

Orbán Viktor világossá tette, hogy nem enged a családok és a kereszténység védelméből

Ha az Európai Néppárt (EPP) – folytatta – a liberális alternatívát választja, s nem tiszteli a nemzetek szabadságát és nem védi a keresztény kultúrát, birodalomépítő – a föderalista Európai Egyesült Államok építője – lesz, s elveszítheti jelenlegi erősségét is.

– Röviden mondhatjuk úgy is, hogy utóbbi esetben a néppártot elhagyná a nép – mutatott rá az elemző, megjegyezve: két fontos mondanivalója is volt a jövő heti szavazások előtt Orbán Viktornak az EPP számára. – A miniszterelnök először is megüzente, hogy a bevándorlásellenességből, a családbarátságból és a kereszténységvédelemből nem engedve, hajlandó a kompromisszumokra: „a kiegyezés valóságával élni” és „Kossuthtal álmodni” ezt jelenti. Másrészt a miniszterelnök ismét nyomatékosította, hogy minden vád ellenére Európa-párti, ugyanakkor nem liberális, hanem keresztény Európát akar.

Amellett, hogy az új jelszavak egyértelműek – erős Európát, erős nemzetállamokat és erős vezetőket követelni –, burkolt kritikát is jelentenek Manfred Weber sodródásával és a liberális világképbe betagozódni látszó, jelenlegi Európai Néppárttal szemben – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepségen részt vevő lengyel kormányfő azt is szimbolizálta, hogy a budapesti kormánynak nemcsak alternatív programja, de alternatív szövetségesei is vannak a liberálisokkal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.