MSZP-s szakítópróba

Radikális baloldali mozgalmat indít, egyúttal bejelentkezett az MSZP elnökének Szanyi Tibor, miután elveszítette brüsszeli mandátumát. A politikus nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, amely nem alkalmas az országgyűlési képviseletre. Az MSZP hallgatásba burkolózott.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 04. 8:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leleplező erejű nyílt levélben reagált Szanyi Tibor arra, hogy az MSZP a totális vereséget hozó EP-választás kampányfőnökének, Ujhelyi Istvánnak adta helyette a párt egyetlen brüsszeli mandátumát. „Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk” – olvasható az ATV-n közzétett dokumentumban.

A politikus ebben leszögezi, hogy az MSZP évtizedek óta egyre kevesebb politikai kérdést dönt el, ezért „észre sem vettük, hogy a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élőhalottá. […] Ma 20-30 emberből jó ha 1 (!) gondolja, hogy szükség lenne az MSZP-re. […] A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon.

Hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet” – írta Szanyi Tibor. A politikus az EP-választáson elért mindössze 6,62 százalékos eredményről úgy fogalmazott: „Ha igaz, hogy a Párbeszéd egy 1-2 százalékos párt, akkor mi keményen bezuhantunk 5 százalék alá, ami azt jelenti, hogy immár nem vagyunk ország­gyűlési képviseletre alkalmas tényező. És tényleg nem.” Szanyi tévedésnek nevezte az MSZP elnökének, Tóth Bertalannak a véleményét, miszerint a párton belüli rivalizálásra vezethető vissza a súlyos vereség.

Új mozgalmat indít a szocialisták félretett erős embere
Fotó: Kurucz Árpád

„A nyílt jelölések, a meghirdetett pályázatok, a konstruktív viták nem szoktak ártani. Annál inkább az aljas kiteregetések, árulások, politikai indíttatásból egymás kizárására irányuló indítványok s az ezek mögött meghúzódó álnokság, szemforgatás vagy akár gonoszság” – írta. Arról, hogy végül Ujhelyi István mehet az EP-be, Szanyi úgy fogalmazott, hogy „adtak egy aranykulcsot annak a sofőrnek, aki a szakadékba navigálta a buszunkat. A társadalomnak szóló üzenetünk tehát most ez: nem csupán mindenkit nagyon is ott hagyunk az árok szélén, de ki is tüntetjük a sandán elsétálókat. Erre én sem szavaznék.” Levelében végül Szanyi Tibor bejelentette, hogy szeretne „politikai otthont teremteni a társadalmi szolidaritás híveinek, úgymond a radikális baloldali fiataloknak, nőknek és férfiaknak”, ezért Holnapelőtt jeligére mozgalmat indít. „Ez egy zöldmezős beruházás, amely vörös vonalakat húz jó és rossz között, s akár pártok befogadására is alkalmas. Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal, hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm” – zárta sorait Szanyi Tibor.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy mi az MSZP álláspontja alelnökének kíméletlen bírálatával kapcsolatban, ám a párt sajtóosztálya nem reagált megkeresésünkre. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese pedig arra hivatkozva hárította el érdeklődésünket, hogy nem olvasta teljes terjedelmében Szanyi levelét, a párt további prominensei pedig elérhetetlennek bizonyultak. Szocialista elnökségi forrásaink alapján lapunk egyébként már szombaton beszámolt arról, hogy az MSZP rámehet az egyetlen EP-mandátuma körüli vitára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.