Müller Cecília: A járvány nem enged a szorításából

Hosszú idő után ismét nőtt az aktív betegek és emelkedik a kórházban kezelt, valamint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is. Emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, ami az esetszámok jövőbeli növekedésére utal. A közösségi terjedésnek indult brit vírusmutánst pedig 193, 6–94 éves személynél mutatták ki hazánkban.

Veres László István
2021. 02. 17. 13:18
MLLER Ceclia
Nagyvenyim, 2020. november 15. Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetérõl tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelõjében 2020. november 15-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány nem enged a szorításából: az előző 24 órában 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és meghalt 94 koronavírus beteg. Hosszú idő után ismét nőtt az aktív betegek száma is, ami jelenleg 77 250 fő – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette: Magyarországon következetes védekezést hajtanak végre, az nem járható út, hogy egyszer enyhítenek, majd ismét szigorítanak. Úgy véli,

a nyitást is majd csak nagyon óvatosan és megfontoltan lehet megkezdeni akkor, ha már nagyszámú ember be lesz oltva, illetve ha javulnak az adatok, hiszen jelenleg a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma is enyhén növekszik. Ezért és mert még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól, fontos fenntartani a járványügyi éberséget és türelmesnek maradni.

A szakember beszámolt arról, hogy a hatodik héten számos nagyvárosban és a budapesti agglomerációban nőtt a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, ami az esetszámok 10-14 nap múlva bekövetkező emelkedésére hívja fel a figyelmet. Elmondta, hogy Magyarországon már 193 személynél mutatták ki a brit vírusmutánst, más variánsokat azonban továbbra sem azonosítottak. Müller Cecília szerint a jelenlegi oltóanyagok a brit mutáns ellen megfelelően védenek, ám valószínűsíthető, hogy a brazil és a dél-afrikai mutánssal szemben csökkent mértékű a hatásosságuk.

A brit mutánssal hazánkban 6 és 94 év közöttiek fertőződtek meg, és a 193 személy közül csak nyolcan jártak külföldön, a többi eset nem hozható összefüggésbe utazással. A tiszti főorvos kiemelte: úgy tűnik, hogy a brit variáns előbb-utóbb átveszi a jelenlegi vírustörzs helyét.

– Fontos, hogy haladjon az oltási program. Tegnap megérkezett a kínai oltóanyag, és vele együtt annak dokumentációja is. Ezt jelenleg a szakemberek tanulmányozzák, de hamarosan közzéteszik, csakúgy, mint a betegtájékoztatót – jelezte Müller Cecília, hozzáfűzve: igyekeznek, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban minél előbb bevizsgálják, majd ezt követően felszabadítsák a vakcinát, és ezzel is megkezdődhessen az oltakozás. Megjegyezte, hogy a kínai Sinopharm-szérummal 12 országban sok millió embert már beoltottak. Kérte, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra, mert ez a záloga annak, hogy minél előbb visszakaphassuk a megszokott, normális életünket. Emlékeztetett: ezen a héten a regisztrált legidősebbek oltása folytatódik a Pfizer- és Szputnyik V vakcinával, a háziorvosok pedig az AstraZeneca-szérummal oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. Kitért rá, hogy

eddig 348 927 embert oltottak be, közülük 134 824-en már a második oltást is megkapták, és alig-alig tapasztaltak mellékhatást.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a védőoltás otthoni beadását nem lehet külön kérni, de a háziorvos megteheti, hogy úgy dönt, a páciensét annak lakásán oltja be, mert az illető nem tud elmenni a vakcináért. Hangsúlyozta azt is: nem tudnak arról, hogy bármiféle negatív következménnyel járna, ha valaki tünetmentes vírushordozóként kapná meg a védőoltást. Ha azonban később kiderül a pozitivitás, akkor a második adagot csak a gyógyulást követően lehet beadni.

– Az idei influenzaszezon elmaradt – jelentette ki a tiszti főorvos, hozzátéve: a háziorvosok eddig mindössze 5100 influenza-szerű megbetegedést jelentettek, de a levett mintákból, egyetlen kivétellel, nem mutatták ki az influenzavírust.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 142 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 828 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 614 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 325 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 67 esetben léptek fel. Beszámolója szerint az előző napon 3051 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 18 205 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2176-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.