Müller Cecília szerint most van itt az ideje az oltakozásnak

A legfontosabb a legesendőbbek megvédése, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentése.

Veres László István
Forrás: mti2021. 02. 07. 17:04
null
Fotó: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon mintegy tíz napja stagnálnak a koronavírus-fertőzés esetszámai, ugyanakkor néhol enyhe fokú emelkedés tapasztalható a szennyvízben mért víruskoncentrációban – mondta az országos tiszti főorvos vasárnap, a közmédiának.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni.

Müller Cecília a többféle elérhető oltóanyag előnyeiről is beszélt

– Most van itt az ideje, hogy oltakozzunk – fogalmazott, fontosnak nevezve, hogy minél többen és minél gyorsabban beoltassák magukat. Beszámolt arról, hogy

a Nemzeti Népegészségügyi Központban jó eredménnyel zárult az orosz Szputnyik V vakcina vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon a korábban már engedélyezett Pfizer–BioNTech, Moderna és AstraZeneca szérumok mellett.

Müller Cecília arra is emlékeztetett: Magyarország egymillió ember beoltásához elegendő Szputnyik V vakcinát vár Oroszországból, további 2,5 millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást pedig Kínából. A szakember hangsúlyozta: bármelyik vakcina jobb, mint védőoltás nélkül, veszélyben élni, az oltóanyagok széles palettája ráadásul több lehetőséget biztosít. Legfontosabb célnak elsőként a legesendőbbek megvédését, valamint a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte. Az országos tiszti főorvos kifejtette:

a koronavírus ellen bármely technológiával készült vakcina hatásos lehet. Ezzel szemben példaként idézte fel az influenza H1N1-variánsát, amely ellen csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt. – A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust – tájékoztatott.

Müller Cecília szerint „kizárólag orvosi javallatra” előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára. Közölte azt is, hogy eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 ezren a másodikban is részesültek. Emlékeztetett, hogy a három oltási kampányból kettő már lezárult: több mint nyolcvanezer egészségügyi dolgozónak, valamint a szociális intézmények lakóinak, és dolgozóinak az oltása megtörtént. Hozzátette: elkezdődött a legidősebbek oltási kampánya, amelyben nagymértékben támaszkodnak a háziorvosok segítségére, akiknek köszönetet mondott, csakúgy, mint a részt vevő önkormányzatoknak és a betegszállítóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.