Hazánk eredményesen védekezik a vírus ellen

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése – mondta tegnap az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: a második hullámban jelentősen nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma is, a járvány felfutó szakaszban va

2020. 10. 22. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: Magyarországon szerdán 2032-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 46, 56 és 97 éves kor közötti, krónikus beteg halt meg. Az elmúlt napokban elhunytak közül többen autoimmun betegséggel küzdöttek, de továbbra is a szív-és érrendszeri, daganatos és anyagcsere betegségekkel rendelkezők a veszélyeztetettebbek.

– 2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 2132 beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a napi számokat Müller Cecília, aki rámutatott:

egyértelmű, hogy akinek szüksége van a laboratóriumi vizsgálatokra, térítésmentesen hozzájut a megszokott protokollon keresztül, a tesztelést a háziorvosok rendelik el.

- A WHO egymillió lakosra vetíti ki az országok közötti adatokat, a statisztika szerint Magyarországon eredményes védekezést mutatunk, a középmezőnyben foglalunk helyet. Megállapítható, hogy idős, krónikus betegeink vannak veszélyben. A járvány teljes időtartama alatt 76 év az átlagéletkor elhunytak tekintetében – sorolta Müller Cecília, és felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlésére, amely szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a tavalyi azonos időszakban. Ezzel összhangban a 24 európai ország halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlethalálozást Magyarországon.

A tisztifőorvos kiemelte:

az influenza ellen hatékony védekezés rendelkezésre áll, mindenhova kiszállításra került az oltóanyag, és a háziorvosok meg is kezdték annak a beadását.

Kétfajta oltóanyag áll rendelkezésre, az egyik a három év alatti gyermekek számára, a másik az a feletti háromkomponensű vakcina.

– Az oltóanyagot térítésmentesen juttatjuk el mindenkinek, akinek szüksége van rá. Első körben a krónikus betegségben szenvedőket oltjuk, arra kérünk mindenkit, telefonon kérjen időpontot háziorvosától – adott tájékoztatást a tisztifőorvos, aki arra kért egyes sajtóorgánumokat ne keltsenek felesleges aggodalmat, mert ezek a hírek nem használnak a védekezésnek.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy

az elmúlt 24 órában védelmi intézkedések megszegése miatt összesen 55 rendőri intézkedést hajtottak végre.

A hatósági házi karanténokkal kapcsolatban közölte: a tegnapi napon 11294 helyszíni ellenőrzést végeztek, az elmúlt 24 órában elrendelt hatósági házi karanténok száma 4121. A mai napon az elrendelt és érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 24764. Magyarország államhatárain a mai napon is zökkenőmentesen lehet ki és belépni – húzta alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.