Munkajövedelem kell a fogyatékkal élőknek, ez a szociális biztonság alapja

A kormány a 2020-as esztendőre 43,4 milliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítésére.

Magyar Nemzet
2019. 09. 26. 6:30
null
Rehabilitációs helyiség is várja őket a műszak után Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a 2020-as esztendőre 43,4 milliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítésére – jelentette be tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a fogyatékossággal élőket foglalkoztató Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén tartott sajtótájékoztatóján. Fülöp Attila az eseményen elmondta: az ideinél csaknem másfél milliárd forinttal több forrásra pályázhatnak az úgynevezett akkreditált cégek, amelyek jelentős számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket. Ebből a keretösszegből több mint harmincezer embernek segíthetnek abban, hogy értékteremtő munkát végezhessenek – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a szociális biztonság alapja, hogy a megváltozott munkaképességűeknek is lehessen munkajövedelmük.

A pályázaton – amelynek kiírása már elérhető a Fővárosi Kormányhivatal honlapján – mintegy négyszáz akkreditált cég vehet részt, amelyek az elnyert forrásokat bértámogatásra, akadálymentesítésre, eszközbeszerzésre fordíthatják.

Rehabilitációs helyiség is várja őket a műszak után
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajtótájékoztatón részt vett Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is, aki elmondta, az önkormányzat önként vállalt feladatként működteti a mintegy kétszázharminc embert foglalkoztató Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft.-t, ami a kormány anyagi támogatása nélkül igen megterhelő lenne. A polgármester kifejtette, hogy a XI. kerület tulajdonában lévő akkreditált cég dolgozói között vannak nagycsaládosok is, és előfordul, hogy egy családból mindkét szülőnek ott adnak munkát. Hoffmann Tamás arról is beszélt, hogy többek között nyomdai és parkfenntartási munkakörben tudnak munkát biztosítani megváltozott munkaképességűeknek, de olyanok is vannak, akiket az önkormányzati hivatalban foglalkoztatnak. A polgármester számára fontos, hogy a náluk dolgozóknak a legjobb munkakörülményeket tudják biztosítani.

A sajtótájékoztató után Fülöp Attila és Hoffmann Tamás átadtak egy rekreá­ciós és rehabilitációs helyiséget, ahol a dolgozók például különböző masszírozófotelekben pihenhetik ki magukat a négy-, hat-, illetve nyolcórás munka után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.