Nagy felelősségünk a szerb–magyar barátság elmélyítése

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy sosem látott kiváló kapcsolat alakult ki a szerb és a magyar nemzet között.

Forrás: MTI2020. 07. 08. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felelősségünk az élet minden területén a szerb–magyar barátság elmélyítése – fogalmazott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Gárdonyban, ahol a Palicsi Vitorlásklub magyar és szerb sportolóinak vitorlástábora zajlik.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy sosem látott kiváló kapcsolat alakult ki a szerb és a magyar nemzet között, mert mindkét ország „félre tudta tenni a történelmi múltat, a sérelmeket és fájdalmakat”.

Úgy vélte, a Palicsról érkezett gyerekek is érezhetik a tábor során, hogy magyarnak és szerbnek nemcsak most, hanem évszázadok múlva is jó barátságban, közösen kell együtt élnie. Ennek pici szelete a sportbarátság, amihez az edzőtábor is hozzájárul – fűzte hozzá.

Kikics Andrea, a Vajdasági Vitorlásszövetség elnöke, a Palicsi Vitorlásklub tagja közölte, hogy tizennyolc gyereket hoztak Szerbiából, közülük öten belgrádiak, a többiek a palicsi klub igazolt versenyzői.

Soltész Miklós kiemelte: a táborban mindenki érezheti, hogy a magyarokra mindig számíthatnak, mint ahogy a magyarok is szeretnének számítani rájuk.

Rámutatott: „nagy bajban van a világ, nagy őrület felé kergeti magát, főleg Nyugat-Európa és az Egyesült Államok, ezért ebben a helyzetben a közép-európai és a Balkán térségének nincs más lehetősége, mint összefogni és együttműködni”.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány a Szerb Országos Önkormányzattal közösen szervezte az edzőtábort a Velencei-tavi Vízi Sportiskolába, amelyet a kormány másfél millió forinttal támogat. Ebből az összegből a gyerekek utazása, szállása, étkeztetése biztosított az öt nap során.

Kikics Andrea jelezte, hogy a gyerekek haladó vitorlázók, többen szép eredményeket értek már el Szerbiában és Magyarországon is.

Mint mondta, az idei szezonjuk a koronavírus-járvány miatt rövid és igen zsúfolt lesz, ezért az öt nap folyamán is a következő versenyekre készülnek. Az edzőtáborban Zakic Dejan edző vezetésével reggelente kondíciós edzésen vesznek részt a fiatalok, majd délelőtt és délután is vízre szállnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.