Nagy István: Brüsszel terve meghívólevél lehet a migránsok számára

Az európai uniós agrártámogatások elvonása és a források egy részének migráció támogatására fordítása meghívólevél lehet a migránsok számára-jelentette ki az agrárminiszter egy gazdafórum előtt megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István reagálva az Európai Bizottság nemrégiben tett nyilatkozatára elmondta, ugyan rendelkezésre áll az az összeg, amellyel változatlan formában lehetne a gazdákat támogatni, de Brüsszel a termelők helyett inkább migránscélokra és a bevándorlás támogatására szeretne az eddigieknél nagyobb forrásokat fordítani.

„Ez a legnagyobb leleplezés, ami most Brüsszelből érkezhetett, hiszen beismerték, bevallották azt, hogy az európai uniós támogatásokat, amelyeket a gazdáknak kellene megkapni, migránscélokra kívánják fordítani” – fogalmazott az agrárminiszter, hozzátéve, ez teljesen fölösleges, meggondolatlan és veszélyes cselekedet, amit a magyar kormány a lehető leghatározottabban visszautasít.

A tárcavezető megerősítette, a kormány azt is vállalja, hogy Nagy-Britannia kiesése miatt hajlandó megemelni a közös uniós büdzsébe befizetendő juttatásokat és támogatásokat annak érdekében, hogy ne csökkenjenek a magyar gazdák támogatásai.

Ennek ellenére új célokat, „migrációs célokat támogató rubrikákat” létrehozni a közös agrárpolitikán (KAP) belül számunkra azt jelenti, hogy Brüsszelben felelőtlenül gondolkodnak a jövőről és egy olyan intézkedéscsomagot kívánnak előterjeszteni, amely sokkal komolyabb problémákat fog előidézni a jövőben, mint azt bárki gondolná – fejtette ki.

Álláspontja szerint változatlan formában szükség van a támogatásokra, mivel az élelmiszerárak szintje nagyban függ a támogatások szintjétől, az olcsó élelmiszer pedig minden európai polgár érdeke.

Brüsszel bejelentése újabb meghívólevél szerte a világban azok számára, akik útra készek és szeretnének egy jobb világba jönni, de mi nem akarjuk a problémát idehozni, hanem azt ott kell kezelni, ahol felmerült – rögzítette Nagy István.

Hozzátette, érthetetlen, miért kell a kap-ban olyan célokat kitűzni a gazdák kárára, amely sokkal több problémát importál Európába, mint amennyit megold.

Jelezte, a magyar gazdatársadalom érzi ennek a veszélyét, így nem véletlen, hogy ilyen sok termelő látja el kézjegyével a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által indított aláírásgyűjtés íveit.

Az agrárminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra is, 2010-től mintegy 153 százalékos kibocsátást ért el a magyar mezőgazdaság, ez a növekedés dobogós helyezést jelent az uniós tagállamok rangsorában, az egy hektárról megtermelhető és megszerezhető jövedelemben viszont még mindig elmaradás tapasztalható.

Elmondta, az egyre súlyosabb aszály miatt a kormány elindított egy tíz évig tartó, 170 milliárd forint értékű öntözésfejlesztési programot, amelynek segítségével a jelenlegi két százalékos öntözési ráta legalább nyolc százalékra emelkedhet, 100 ezer hektárral nőhet az öntözött terület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.