Nagy lehetőség a Liget-projekt

A Liget Budapest projekt óriási lehetőség a magyar fővárosnak, hiszen a világon nagyon ritka, hogy az állam ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik.

Magyar Nemzet
2019. 11. 13. 13:54
null
Csodájára jár a világ szakmai közössége a Budapestre tervezett kormányzati beruházásnak Fotó: Városliget Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budapesti Városliget egy egészen egyedi jelenség Európában, hiszen nincs még egy olyan zöld városrész, ahol a kulturális intézmények ennyire szervesen összekapcsolódtak volna a parkkal annak több mint százéves történelme során – mondta a budapesti ülését tegnap záró Nemzetközi Múzeumépítési Kongresszus (IMCC) vezető testületének elnöke. David Greenbaum szerint nagy nemzetközi vonzerőt jelenthet a fővárosnak a Liget Budapest projekt megvalósulása, amely színvonalas kortárs múzeumi épületekkel képzeli el a Városliget XXI. századi újragondolását.

Hozzátette: a Liget Budapest projekt óriási lehetőség a magyar fővárosnak, hiszen a világon nagyon ritka, hogy az állam ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztésre vállalkozik. – Ezzel Budapest kulturális kínálata nagymértékben gazdagodik, a Magyarországra irányuló turizmus pedig jelentősen bővülhet, különösen a nemzetközi sztár­építészek alkotásai, így a SANAA által tervezett Új Nemzeti Galéria és a Sou Fujimoto jegyezte Magyar Zene Háza keltheti fel az utazók figyelmét – mutatott rá David Greenbaum, a világ egyik legelismertebb múzeumtervező szakembere.

Csodájára jár a világ szakmai közössége a Budapestre tervezett kormányzati beruházásnak
Fotó: Városliget Zrt

Amint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: az IMCC a legfontosabb nemzetközi múzeumépítési szakmai találkozó, amelyen a világ húsz országából több mint száz szakember vett részt. A tanácskozást minden évben egy olyan nagyvárosban rendezik meg, amelyben jelentős múzeumfejlesztés zajlik. Az idén a Liget-projekt csábította ide a szakembereket, akik három napon át közelről tanulmányozhatták Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési projektjét. A találkozón a szakemberek ellátogattak az épülő Magyar Zene Házához, ahol az épület tervezője, a világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto mutatta be az egyedülálló fejlesztést, megtekintették a nemrég elkészült Millen­nium Házát, valamint az év elején, szintén a Liget-projektnek köszönhetően felépült Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ Szabolcs utcai épületét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.