Nagy változások történtek a szlovák nemzetiség életében

Átadták a háromszáz fős szlovák nemzetiségű Pilisszentlélek felújított katolikus templomát.

Forrás: MTI2020. 09. 05. 14:34
null
Fotók: MTI/Bruzák Noémi Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepi misén adták át szombaton a háromszáz fős szlovák nemzetiségű Pilisszentlélek felújított katolikus templomát, amely 1857-ben épült.

– A megbékélés első lépcsőjét megtettünk az elmúlt években, nagy változások történtek a szlovák nemzetiség életében Magyarországon, iskolákat indíthattak újra és intézmények újulnak meg

– emelte ki ünnepi beszédében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós hozzátette: fontosnak tartják a hiten keresztüli megmaradást, ezért támogatják a nemzetiségek templomainak felújítását. Így újult többek között meg a szlovák nemzetiségiek által látogatott békéscsabai és mátraszentimrei templom.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta:

széles körű összefogás segítette a templom felújítását, a hely erejét azonban a település közössége jelenti, amelynek tagjai őrzik hagyományaikat és élettel töltik meg az épület falait.

Az Esztergomhoz tartozó település plébániatemplomát Mohos Gábor, az Esztergom–budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója.

A felújítás két évig tartott, lecserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat, és eredeti állapotába állították vissza a templom tornyát, új villamos hálózatot alakítottak ki, helyreállították a díszítőfestést, valamint mészkő lapokkal burkolták a templomhajót, ahová új padok kerültek.

A felújítás teljes költsége 77 millió forint volt. A beruházáshoz az Esztergom Budapesti Főegyházmegye 21 millió forinttal, az esztergomi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, a kormány pedig 34 millió forinttal támogatta.

További pályázati források mellett a munkálatokat az Országos Szlovák Önkormányzat is segítette öt millió forinttal.

Az Esztergom közelében fekvő Pilisszentlélek egyházi épületéről az első feljegyzés 1836-ból származik. A templomot egy korábbi kápolna átépítéséből alakították ki. A beruházást Scitovszky János esztergomi érsek közbenjárásával a királyi kamara végezte 1857-ben.

A Szentlélek-templom először 1938–39-ben esett át felújításon, akkor bővült az építmény két oldalhajóval, így nyerve el 150 négyzetméteres alapterületét. Belső díszítése 1962-től kezdődött, Kákonyi Asztrik és Forró Kamill ferences szerzetes művészek és Kákonyi István festőművész készítette a ma is látható freskókat, díszítést.

Pilisszentlélek az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. 1236-ban IV. Béla a szentkereszti pálosoknak adományozta a területet, IV. László 1287-ben pálos kolostort alapított itt. A török időkben a kolostor és a körülötte épült falu elpusztult.

András üvegesmester 1703-ban költözött a völgybe. Műhelyéről, melyben palackokat és zöld színű üvegeket gyártottak, Hutának nevezték a helyet. A pálosok Nyitra megyéből 1740 körül, majd az 1830-as években Gömör vármegyéből tótokat telepítettek a területre. Az itt élők mészégetéssel, fakitermeléssel és szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.