Napirenden a gazdasági újraindítási akcióterv

Minden támogatást megadnak a kormánypártok a gazdasági újraindításához – erről is beszélt a Fidesz frakcióvezetője az évadnyitó frakcióülést követően. Kocsis Máté kiemelte a kisvállalkozásoknak nyújtott tízmillió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amely jelzi: a jelenlegi kormány segít a bajba jutottakon válság idején, szemben a Gyurcsány vezette baloldallal.

Hertelendy Gábor
2021. 02. 11. 16:51
ORBÁN Viktor
Prime Minister Orbán Viktor greets the Fidesz-KDNP MEPs in Budapest at the Carmelite Monastery on January 11, 2021; photo published by the Prime Minister’s Press Office. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo Forrás: MTI/MIniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Ezt a hagyományoknak megfelelően a Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülése előzte meg, ahol a kormány gazdasági újraindítási akcióterve volt napirenden. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője jelezte, a kormánypártok minden támogatást megadnak az intézkedésekhez.

– A frakciószövetségi ülésen Orbán Viktor miniszterelnök átfogó képet adott a járványhelyzetről, benne a védőoltásokról és az újraindításról szóló online konzultációról, emellett részleteiben áttekintettük a gazdasági újraindítási akciótervet, amelyet a kormánypártok támogatásukról biztosítottak – közölte a frakcióvezető. Felidézte, a lakásépítési áfa öt százalékra csökkentésétől évi negyvenezer lakás megépítését várják, a lakásfelújításokhoz nyújtott hatmillió forintos kedvezményes hitellel és az abban foglalt hárommillió forint vissza nem térítendő támogatással pedig a családtámogatási rendszer bővül.

– A bértámogatási program több mint százezer ember munkahelyét védi, a hitelmoratóriumot már másfél millió család vette igénybe és elindult az elmúlt fél évszázad legnagyobb orvos-béremelési programja

– sorolta Kocsis Máté, aki megjegyezte: megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a 25 éven aluli fiatalok pedig legkésőbb 2022-től szja-mentességet kapnak.

A frakcióvezető fontosnak nevezte a bajba jutott kisvállalkozások számára elérhető tízmillió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. Kocsis Máté egyúttal szembeállította a jelenlegi kormány és a Gyurcsány-kormány válságkezelését, kifejtve:

a kormány válságban segít az embereknek, míg korábban a baloldalnak csak új adókra, megszorításokra, a vállalkozások kivéreztetésére futotta.

Kocsis Máté elmondta, a kormánypártok biztosítják a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet Fotó: Kovács Attila / MTI

Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán úgy fogalmazott, Magyarország soha nem látott lehetőségek kapujában áll. – Az elkövetkező időszakban is azon fogunk dolgozni, hogy az emberi életeket megóvjuk és a gazdaságot újraindítsuk! – közölte bejegyzésében a tárcavezető.

Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaság újraindításáról a Kossuth rádiónak adott legutóbbi interjújában úgy fogalmazott, április elején születnek meg azok a döntések, amelyek a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak:

ezerötszáz milliárd forintnyi fejlesztésről van szó.

Ezt követően, körülbelül július elsején hirdetik meg azokat a nagy fejlesztéseket, amelyek a teljes magyar energiarendszer korszerűsítéséről, a zöldgazdaság kiépítéséről, a körforgásos gazdaság kiépítéséről és egy soha nem látott mértékű agrár- és vidékfejlesztési program elindulásáról szólnak majd.

– Ez lesz a harmadik szakasz, 2021 egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz – mondta a miniszterelnök, aki megjegyezte: október és november környékére a gazdaság minden szegmensét újraindítják.

– Nemzetközi összevetésben a 2020-as évünk sem néz ki rosszul

– tette hozzá Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint öt-hat százalék körüli a tavalyi gazdasági visszaesés hazánkban, ezzel pedig Ausztria és Németország előtt foglalunk helyet, amely egy jó start erre az évre.

Korábban az őszi ülésszakot megelőzően Kocsis Máté elmondta, hogy – hasonlóan a mostani helyzethez – a kormánypártoknak ismét maguknak kellett megoldaniuk a pandémia elleni védekezést, hiszen a baloldal még a veszélyhelyzetet sem szavazta meg. – Sőt, a baloldali ellenzék kamuvideókat gyártott, amelyekkel külföldön próbálták lejáratni a kormányt és az egészségügyi dolgozókat – fogalmazott akkor a frakcióvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.