Nébih: Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból

Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból – válaszolta az MTI megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Forrás: MTI2019. 10. 25. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték, hogy az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) pénteken délután jelent meg a hír, hogy három tagországba, Franciaországba, Hollandiába és Németországba szállítottak azokból a csecsemőknek készített tejporokból, amelyekben kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki; Magyarország nem érintett az ügyben.

A Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet csütörtökön közölte, hogy a vizsgálatokkal három élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül, más-más módszertannal dolgoztak és az elemzett minták felében mutatták ki ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét. A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, mégsincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.

A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki.

A Nébih tájékoztatása szerint a Nestlé németországi leányvállalata közleményt adott ki arról, hogy a jogszabályoknak megfelelőnek tekinti a termékeit, továbbá közölték, hogy a Nestlé felveszi a Foodwatch civil szervezettel a kapcsolatot, egyeztetnek a vizsgálatokról.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal válaszában kitért arra, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet által vizsgált kőolajszármazékokra jogszabályban megállapított határérték jelenleg nincs. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2017-ben ajánlást adott ki, amely éppen az élelmiszerekben és a velük érintkezésbe kerülő anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének vizsgálatára ösztönzi a tagállamok élelmiszer-vállalkozóit. Az elmúlt két év mintavételeiből származó eredményeket az európai élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) értékeli, az összesítés után indokolt esetben a jogi szabályozás is hamarosan megtörténhet.

A Nébih hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az eset alakulását, és tájékoztat az aktuális információkról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.