Négy százalékkal kevesebb közúti baleset

Az év második negyedévében jelentősen csökkent a halálos kimenetelű és az ittasan okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint bár kevesebben sérültek meg a közutakon, továbbra is jelentős a gyorshajtás miatt okozott balesetek aránya.

2019. 09. 25. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedével csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma a hazai utakon az év második negyedévében: összesen 4366 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ami négy százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ebben az időszakban. Rá­adásul az összes baleset alakulásához képest nagyobb mértékben csökkent mind a halálos – 25 százalék –, mind a súlyos balesetek száma – részletezi a KSH. A legfrissebb összesítés szerint a súlyos sérüléssel járó balesetek aránya az összes esethez viszonyítva nem változott, 29 százalék maradt, míg a könnyű sérüléssel járóké valamelyest nőtt, a halálos baleseteké pedig 3,2-ről 2,5 százalékra csökkent.

A kiadvány rámutat arra is, hogy a balesetek mintegy 94 százaléka továbbra is a járművezetők hibájából történt: az év második negyedévében 4093 alkalommal okoztak balesetet. Továbbra is meghatározó a sebesség nem megfelelő alkalmazása. Közel harmadával csökkent a járművezetők hibájából bekövetkezett halálos kimenetelű balesetek száma: ezeknek – közel – felét a sebesség nem megfelelő alkalmazása okozta. Az irányváltás, haladás és kanyarodás szabályainak be nem tartása a halálos kimenetelű balesetek 19, az elsőbbség meg nem adása 16, a szabálytalan előzés a 12 százalékát okozta.

Tragikus karambol az M5-ös autópályán
Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán

Kevesebb az ittasan okozott baleset is: 2019 második negyedévében 374 balesetet okoztak alkoholfogyasztás miatt, ami nyolc százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezek közel felét személygépkocsi-vezetők, több mint negyedét kerékpárosok és közel nyolcadát segédmotorosok okozták. Az autópályákon történt szerencsétlenségek száma azonban 8,5 százalékkal emelkedett. Összesen 141 baleset történt, legtöbb az M1-esen (negyven alkalommal), a legkevesebb az M6-oson (nyolc esetben). A száz kilométerre jutó balesetek száma Budapesten, a megyék közül Komárom-Esztergomban volt a legmagasabb. Az elmúlt három hónapban kevesebben sérültek a közutakon: a balesetekben 119 ember vesztette életét, 1442 fő súlyos, 4228 személy pedig könnyű sérülést szenvedett.

Személysérüléses közúti közlekedési balesetben összesen 422 gyermekkorú sérült meg: 373 gyermek könnyen, 48 súlyosan sérült, egy gyermek pedig életét vesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.