Négyezer embernek ad munkát a MotoGP-pálya építése

Ismét összecsaptak csütörtökön napirend előtt a kormánypártok és a baloldal az Országgyűlésben. Az LMP a hajdúnánási MotoGP-beruházást támadta, amelyre válaszul Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: a pálya építésével számos munkahely jön létre. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára arról beszélt: a kormány iskolaőrséggel kapcsolatos javaslata ötszáz iskola számára nyújt segítséget, önkéntes alapon lehet részt venni a programban.

2020. 07. 02. 11:00
null
Budapest, 2020. június 3. Az Országgyûlés plenáris ülése 2020. június 3-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés csütörtöki ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, elsőként Schmuck Erzsébet (LMP) kapott szót. A képviselőnő szerint a kormánypárt nemet mondott pártja zöldvíziójára, és a kabinet a „csődöt mondott” gazdaságpolitikáját erőlteti továbbra is. Schmuck kifogásolta a hajdúnánási MotoGP-pálya megépítését is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára válaszában kiemelte, hogy a kormányzat többet tett a zöldkérdésben, mint egyes kormányok, vezető testületek, amelyek ezt rendszeresen hangoztatják. – Az LMP abban érdekelt, hogy a zöldkérdést felhasználják hangos akciókhoz, amelyekből azután kihátrálnak – emlékeztetett az államtitkár. A MotoGP-pálya kapcsán Schanda kiemelte: a pálya építése négyezer embernek ad munkát, a pálya fenntartása pedig mintegy kilenszáz embernek jelent álláshelyet.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Varju László (DK) azt kritizálta, hogy állítása szerint ki kellett perelni, hogy a „Felcsúton elköltött ötvenezermillió forintot” mire használták fel. Varju arról is beszélt, hogy az újpesti hokicsapat állami támogatásból vásárolt hokiütőket, amelyeket a gyerekek szüleivel is kifizettetnek. – Önök így járnak el a közpénzek felhasználása kapcsán – vélekedett a képviselő.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában tételesen cáfolta Varju és a baloldal egyes állításait. Kiemelte: jövőre több jut egészségügyre és az önkormányzatokra. A KDNP-s politikus felhívta a figyelmet, hogy Varju és a DK Újpesten a régi baloldali politikusokat és családtagjaikat helyezte pozícióba, példaként Ungár Klárát és Gréczy Zsolt gyermekét hozta fel, akik jól fizető álláshelyeket kaptak. Az államtitkár közölte: a hokicsapat ügyében jelenleg nyomozás folyik.

Gurmai Zita (MSZP) a nők elleni erőszak ellen szólalt fel, amelynek kapcsán több példát is felhozott, többek közt Renner Erika esetét, akit elkábítottak, testét pedig maró folyadékkal öntötték le. A tettes a hölgy korábbi párja volt, akit a napokban hosszú börtönbüntetésre ítélt a bíróság. Gurmai elismerte, hogy a kormány igyekezett cselekedni a kérdésben, ám szerinte ez nem elég. Véleménye szerint a távoltartás nem jelent megfelelő védelmet, az áldozatokat nem védik eléggé a törvények. A képviselőnő kiemelte: olyan nő- és családvédelmi jelzőrendszert kell kiépíteni, amely megvédi a gyermekeket is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára méltányolta, hogy a képviselőnő is felsorolta a kormány áldozatsegítő intézkedéseit. Ilyennek nevezte például a kapcsolati erőszak tényállásának bevezetését és az áldozatok fokozott védelmét. Az államtitkár a közelmúlt eredményei közé sorolta az áldozatsegítés rendszerének kiépítését, legutóbb Pécsen adtak át egy ilyen intézményt, de belátható időn belül minden megyeszékhelyen lesz hasonló – hangoztatta Völner Pál, aki szerint több törvénytervezet is a T. Ház előtt van ebben a témában, a kormánypárt pedig nyitott az építő jellegű javaslatokra.

Jakab Péter (Jobbik) úgy vélekedett, hogy a pénzügyminiszter hazudik. Szerinte a tárcavezető azt mondta, hogy „a magyar kormány nem a megszorításokban hisz, hanem abban, hogy csökkentik a magyarok terheit”, ám a képviselő más véleményen volt. – Költségvetési eszközökkel büntetik az ellenzéki településeket – véleményezett Jakab Péter, aki szerint a korrupció miatt jut kevés pénz egyes területekre.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a magyar emberek megérdemlik a dicséretet, mert az erőfeszítéseik miatt tudott előrelépni az ország.

– Az elmúlt tíz év sikere minden magyar ember sikere – mondta, hozzátéve, hogy ez teremtette meg a stabil alapokat, amelyek sikeressé tehetik a járvány elleni védekezés későbbi szakaszait. Folytatódik az adócsökkentés politikája – emelte ki az államtitkár, aki arra kérte a Jobbikot és az ellenzéket, hogy fejezzék be az álhírgyártást.

Földi László (KDNP) felelevenítette, hogy évtizedekkel ezelőtt a műanyagok megjelenése korábban sosem látott távlatot nyitott, ám mostanra a környezetszennyezés miatt ez komoly probléma forrása lett. Földi szerint azonban nemcsak az újrahasznosítás, hanem a helyettesíthetőség is komoly kérdés. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ez utóbbi is megoldható.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára elmondta: a kabinet számára fontos a teremtett világ védelme. Emlékeztetett: az alaptörvény is tartalmazza azt a gondolatot, hogy a Kárpát-medencét meg kell őriznünk a jövő nemzedékei számára. Emlékeztetett: a kormány felszámolja az illegális hulladéklerakókat, az egyszer használatos műanyagok betiltása 2021 nyarán kezdődhet meg.

Horváth László (Fidesz) az iskolai erőszak ellen szólalt fel, a képviselő több konkrét, súlyos esetet is felhozott. – A gyerekek védelmében szükség lenne az iskolaőrségre – állapította meg a képviselő.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára szerint a törvények megszegői sosem lehetnek előnyben az erőszak elszenvedőivel szemben. Rétvári szerint az iskolai erőszak ellehetetleníti a tanítást. A kormány iskolaőrséggel kapcsolatos javaslata ötszáz iskola számára nyújt ebben segítséget, önkéntes alapon lehet részt venni a programban – világított rá Rétvári. A kabinet korábbi intézkedéseiről elmondta: konfliktuskezelési tréningeket indítottak, az iskolapszichológusok számát megduplázták.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az új törvénycsomagban az iskolaőrség felállítása szerepel, amelynek tagjai a szükséges és arányos mértékben lépnek fel az oktatási intézményben tapasztalt erőszak ellen. A jogszabálytervezet a büntethetőségi korhatárt leszállítja, a bűnügyi költségeket a szülőkre lehet terhelni, ha a bíróság elítéli a gyermeket, valamint az családtámogatási ellátás is felfüggeszthető – sorolta a szigorításokat az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.