Négylábú gyógyír a magány ellen

A vizsgáltok szerint a COVID-19 vírus humán jellegű, ezért nem veszélyes az állatokra, ezért az emberről emberre terjedő járványnak nem lehet hordozója egyetlen kutya sem. Az otthoni munkavégzés, az önkéntes vagy éppen hatóságilag elrendelt karantén esetén jól jöhet egy magányosan élő embernek, ha van egy társa a négy fal között, egy élőlény, akit nem csak telefonon, interneten, levélben szólíthat meg.

Végh Attila
2020. 03. 29. 17:38
null
Az agrártárca körübelül háromezer eb ivartalanításának, veszettség elleni oltásának és csipelésének költségeit vállalta magára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a magányos polgár, akinek eddig nem volt kutyája, s most a járványveszély megelőzésére, lassítására vonatkozó szabályokat betartva otthon marad, nem csak magán segíthet azzal, hogy befogad egy kutyát. A vészhelyzet okozta gazdasági helyzetet a kutyamenhelyek is megérzik, azért arra biztatják a magányosan otthon maradókat, fogadjanak örökbe egy kis négylábú, szőrös, hű társat.

Kutatások bizonyítják, hogy egy jól működő, társas kapcsolathoz hasonlít a kutya-ember kapcsolat, ráadásul nem kell semmi különöset tenni azért, hogy a folyamat beinduljon. A kutya megérzi, ha szeretik, ha társként értékelik. A menhelyi, szeretethiánytól szenvedő kis állatok esetén ez még inkább érvényes. Ott ráadásul állatorvos által megvizsgált, megfürdetett, beoltott, szobatiszta, féregtelenített kutyusok várnak gazdáikra, hogy viszonozhassák a szeretet. A Futrinka Egyesület tacskó fajtamentő alapítványa ráadásul kistestű, lakásban is tartható, „kis fogyasztású” kutyákat kínál örökbefogadásra.

A kutya nem csak sima társ, aki szerethető, aki mosolyt csal az arcra, aki megtöri a magányt. Felelős gazdaként, óhatatlanul kialakul egy aktívabb, egészségesebb életmód, a kijárási korlátozások is lehetővé teszik, hogy a kutyával naponta többször kint van a gazda a szabad levegőn, természetesen a járványveszély megelőzéséhez előírt emberi kapcsolati távolság betartásával. A rendszeresség, a mozgás hatékony a depresszió, a szorongás, a stressz, a bipoláris zavarok és a poszttraumás stressz tüneteinek leküzdésében. A séta, közös játék, mozgás jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére is, és segít többek között az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében. A friss levegőn kalandozva az agy endorfint termel, amely közvetlenül felel a jó hangulat fokozódásáért. Mivel a kutyának napi legalább kétszer-háromszor ki kell mozdulni, az napi többszöri garantált hangulatemelkedéssel jár. Emellett több D-vitaminhoz is jut az ember, ami segít a csontokat erősen, az immunrendszert pedig csúcskapacitáson tartani. Rossz idő esetén sincs aggodalomra semmi ok, hisz a napsugarak egy része a felhőkön keresztül is áthatol.

A karantén okozta elszigeteltségben is alapvető szükségleteink közé tartozik az érintés, a simogatás, amire a jelenlegi helyzetben egy egyedül élő ember számára semmi lehetőség nincs. Pedig az ölelés, a simogatás gyorsan megnyugtatja az embert, lecsillapítja, ha aggódik, vagy stressz alatt áll. A kutyák is igénylik a simogatást, egy kis gyömöszölésre, vakargatásra mindig kaphatóak.

Az emberi környezet hiánya esetén egy kutya is lehet igazi társ, terápiás céllal is ajánlják a kutyatartást pszichológusok a magányos pácienseiknek. Egy biztos, egy kutya mellett sosincs egyedül az ember. Már az, hogy gondozni kell, hasznosság érzésével tölt el, és a közös játék eltereli a figyelmet a mindennapi problémákról. A kutyás emberek ráadásul nyitottabbak egymás felé, a kutyafuttatókon könnyen születhet új barátság még ezekben a nehéz időkben is. A felelős állattartás persze figyelmet, fegyelmet, gondoskodást, az élet, a mindennapi rutin átszervezését is jelenti. Ám a magány okozta egészségromláshoz, beforduláshoz viszonyítva a pozitív hatásai felülmúlhatatlanok, a koronavírus idején pedig nincs fontosabb a testi-lelki egészségnél!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.