Negyvenkilenc helyszínen szerveznek ma véradást

A véradás előtti órákban enni kell, s legalább egy-másfél liter folyadékot bevinni.

Forrás: MTI2020. 04. 29. 11:27
null
2020.04.23. Zalaegerszeg Nehéz időkben az embereknek még inkább meg kell gondolniuk, miben segíthetnek rászoruló társaikon. E humánus megnyilvánulásnak hagyományos területe a véradás. Közel negyvenen jelentkeztek Zalaegerszegen a felhívásra. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai hírlap Fotó: Pezzetta Umberto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenkilenc helyszínen szerveznek véradást szerdán az országban – mondta Ohnsorge Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat véradásszervezője az M1 aktuális csatornán.

A szakember elmondta, a pontos helyszínekről és az időpontokról a www.ovsz.hu-n, a veradas.hu-n, valamint a Magyar Vöröskereszt honlapján lehet tájékozódni.

Kitért arra is, kedden 45 helyszínen volt véradás, amelyen mintegy 1300-an vettek részt. A legtöbben – 90-en – a lenti művelődési központban voltak. A kórházaktól 625 igény érkezett – tette hozzá.

Ohnsorge Éva közlése szerint a véradás előtt ellenőrzik a hemoglobin szintjét, ha ez alacsony, vagyis a véradó vérszegény, akkor kizárják.

Azt tanácsolta: a véradás előtti hetekben érdemes vasban gazdag étrendet követni, és például vörös húst, májat, tojást, mogyorót, céklát vagy mákot fogyasztani. Ezzel párhuzamosan megfelelő mennyiségű C-vitaminra is szükség van, mivel ez segíti a vas felszívódását a vérben.

A véradás előtti órákban pedig enni kell, s legalább egy-másfél liter folyadékot bevinni – mondta Ohnsorge Éva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.