Nem a bírságolás a cél, hanem a fertőzésveszély csökkentése

A rendőrség minden olyan hatályos rendelet betartat, amely a járvány okozta veszélyhelyzetre érvényes

Végh Attila
2020. 09. 18. 10:54
Maszkban a járőr
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan a koronavírus járvány első hullámában, az elkövetkezendőkben is minden, jogszabályban elrendelt korlátozó intézkedés betartatásában nagy szerep hárul a rendőrségre is. Gál Kristóf alezredes a Magyar Nemzet kérdésére úgy fogalmazott, a rendőrség a hatályba lépő jogszabályokhoz alkalmazva alakítja majd ki a rendeletek végrehajtását ellenőrző intézkedési taktikát. A rendőrség, mint végrehajtó szerv csak parancsra lép, akkor kezdi meg a részletek kidolgozását, ha a rendeletek hatályba lépnek.

Az állomány felkészülten várja az új, korlátozó hatású intézkedéseket, és egy órán belül tudnak majd reagálni a helyzetre.

Ahogyan a járvány első hullámának idején, most is rendőrség feladata lesz – a társszervekkel együttműködve – a szórakozó- és vendéglátóhelyek tervezett 23 órai zárásának a betartatása, ellenőrzése. A rendőrök szerint az intézkedéstervezet logikája arra épül, hogy ebben az időben a szórakozóhelyek közönsége és a személyzete sem tartja már be azokat a szociális távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat, amelyek a fertőzésveszély csökkentését szolgálnák. A tapasztalatok szerint este 22 óra után már az engedélyezett vendéglétszám sincs mindig kontroll alatt, a fertőzések számának emelkedése miatt ezért megelőző intézkedésnek számít a 23 órai záróratervezet.

Az üzletekben és a tömegközlekedésben előírt maszkviselés szabályaira is figyelmeztethet majd a rendőr, ahogyan erre korábban is megvolt a jogköre. A szabálysértés folytatása, visszatérő jellege von csak bírságot, eljárást maga után.

A rendőri intézkedéseknek az a célja, hogy lassítsák, visszaszorítsák a vírus terjedését.

Az üzletekben, mozikban, színházakban előírt kötelezettségek megszegőivel szemben a rendőr a kereskedelmi egységek, intézmények alkalmazottainak jelzésére intézkedik. Ha valaki a szabályok ellenére nem viseli az arcot takaró maszkot, akkor rendőri eljárást is kockáztat, és ilyen esetekben már nem élhet a figyelmeztetéssel a járőr.

A kórházak látogatási tilalmának, korlátozásainak betartásában már most rendelkezik jogkörrel a rendőrség; ha az egészségügyi intézmény biztonsági szolgálata segítséget kér vagy problémát jelez, akkor az illetékes rendőrkapitányság azonnal nagyobb erőket tud a helyszínre küldeni. Ilyen felkérés eddig nem érkezett, de a koronavírus-járvány okozta megbetegedések növekedésével erre is lehet számítani.

Az iskolákban a tervezett testhőmérséklet-méréshez is adhatnak segítséget, ha a tanintézmény ezt kéri.

Ott, ahol iskolaőri szolgálat is működik, megoldják ezt a feladatot a szolgálatban levő őrök, a többi intézményben az iskolarendőri rendszer illetékes rendőrei vagy az éppen szolgálatban levő közterületi állomány tagjai tudnak majd esetlegesen segíteni.

A házi karantén szabályait, az elektronikus nyomkövetés ellenőrzését továbbra is napra pontos adatokkal végzi a rendőrség. Az utóbbi időszakban egyetlen problémás esetről, szabályszegőről sem érkezett jelzés.

A rendőrök szerint a karanténba került polgárok kivételes fegyelemmel hajtják végre az utasításokat.

Gál Kristóf alezredes hozzátette: a rendőrségen belül is nagyon odafigyelnek a végrehajtói állomány egészségére, a fertőzés megelőzésére. Csak teljesen egészséges rendőr veheti fel a szolgálatot, a rendőrnek is kötelező az intézkedés közben a maszk viselése, amennyiben az nem korlátozza az intézkedés eredményes végrehajtását, kommunikációját.

A rendőrség bízik abban, hogy a vírus okozta veszélyhelyzet tavaszi időszakához hasonlóan a polgárok többsége jogkövető módon viselkedik majd,

a szabályok megszegői pedig megértik, hogy ezek az intézkedések nem azért születtek, hogy korlátozzák őket egyéni szabadságjogaik gyakorlásában, hanem hogy Magyarország minél gyorsabban, minél kevesebb áldozattal vészelje át a járvány második hullámát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.