Nem akarták a múltat végképp eltörölni

Hosszas huzavona és pereskedés után átneveztek végre három olyan utcát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, balliberális vezetésű Nyírbátorban, amelyek három kommunista aktivistának és politikusnak, Ságvári Endrének, Rajk Lászlónak és Zalka Máténak állítottak emléket. A város mindent megtett a lépés ellen, öt évig tudta húzni az időt.

2020. 02. 11. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még öt évvel ezelőtt, 2015. február ­12-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívást bocsátott ki amiatt, mert Nyírbátorban volt három olyan közterületnév – Ságvári Endre, Rajk László és Zalka Máté utca –, amely az MTA állásfoglalása szerint nem javasolt, nem használható. A kormányhivatal felhívásában a jogszabálysértés megszüntetésére 2015. március 20-i határidőt jelölt meg. A Máté Antal polgármester (képünkön) vezette város először halasztást kért, de kötelezettségét végül nem teljesítette.

Emiatt a kormányhivatal a bírósághoz fordult, amely első fokon, 2016. június 8-án megállapította az önkormányzat mulasztását, és kötelezte arra, hogy harminc napon belül hozzon határozatot a Ságvári Endre utca, Rajk László utca és a Zalka Máté utca nevének megváltoztatásáról. A város fellebbezett, de a bíróság 2016. december 14-én másodfokon helybenhagyta az elsőfokú döntést. Az önkormányzatnak a jogerős bírósági ítélet miatt harminc napon belül döntést kellett volna hoznia a három utca átnevezéséről, ehelyett 2017. február 3-án határozatban mondták ki, hogy a közterületek neve megfelel a törvényi rendelkezésnek. ­Emiatt a kormányhivatal újra a bírósághoz fordult, amely első és másodfokon sem a városnak adott igazat. Sőt, a balliberális vezetésű település még a Kúriánál is tett egy utolsó kísérletet, hogy megakadályozza a névváltoztatást, de nem járt sikerrel.

A Kúria 2019. szep­tember 18-án meghozott jogerős döntése után újabb hónapok teltek el, míg végül 2020. január 29-én átnevezte a három érintett közterületet: a Ságvári Endre utcát Ságvári utcára Ságvár településről, a Rajk László utcát megtartotta, mondván, az építésznek állít emléket, míg a Zalka Máté utcát Balassi Bálint utcára változtatta február 1-jétől. A kormányhivatal azonban nem fogadta ezt el, és a Rajk László utcát Dobóra, a Ságvári Endre utcát Szent Istvánra, a Zalka Máté utcát pedig Balassira változtatta.

Simon Miklós, a nyírbátori központú választókerület Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője kijelentette: nem érti a város önkormányzatának értetlenkedését. – Amikor lehetőségük lett volna rá, nem teljesítették a törvény által rájuk rótt kötelezettségüket, most pedig politikai balhét akarnak csinálni az ügyből. Az önkormányzatnak kötelező betartania a törvényeket, ezalól még egy DK-s polgármester vezette képviselő-testület sem kivétel – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.