Nem engedik a vízügyesek, hogy az olaj az élő Dunába jusson

A kifolyó előtt tárolóteret és többszörös szűrőrendszert alakítottak ki, valamint megmagasították a homokzsákokat.

2021. 01. 05. 13:31
null
Felbecsülhetetlen károkat szenvedett a természet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az időjárás-előrejelzés szerint nem várható csapadék Szigetszentmiklós környékén, a vízügyes szakemberek a csatorna fenntartásáért felelős szervezetekkel karöltve számos óvintézkedést tettek annak érdekében, hogy egy esetleges esőzés miatt se juthasson szennyeződés a Ráckevei (Soroksári)-Dunába – tájékoztatott közleményben a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A munkálatok alakulását Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a helyszínen ellenőrizte.

Előzőleg, 2020. december 30-án Szigetszentmiklóson, a Tebe sor csapadékvíz-elvezető csatornájának torkolatánál ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a szennyeződés az élővízbe nem jutott ki. A csatornát azóta is folyamatosan figyelik. – Mivel a korábbi időjárás-előrejelzés csapadékot valószínűsített, ami kimoshatta volna a csatornában még előforduló olajat, szakembereink számos óvintézkedést tettek. A Tebe sor végén lévő kifolyó előtt homokzsákokból kisebb tárolóteret és többszörös szűrőrendszert alakítottak ki, illetve megmagasították a homokzsákokat, ezzel is megakadályozva, hogy a szennyezés elérje a Ráckevei (Soroksári)-Dunát – emelték ki.

Mindent megtesznek a szakemberek, hogy az ennél is nagyobb tragédiát megakadályozzák
Fotó: Havran Zoltán

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság felkérte a csatornahálózat vagyonkezelőjét, Szigetszentmiklós önkormányzatát, hogy az érintett szakaszt soron kívül tisztíttassa ki.

A biztonság növelése érdekében az üzemeltető (Sziget Vízművek Nonprofit Kft.) a Fővárosi Csatornázási Művek bevonásával a csatornát egy ponton befalazta, és ezt szükség esetén a csatornatorkolatnál is megteszik.

A legfrissebb előrejelzések alapján nem kell attól tartani, hogy a csatornahálózatban még megrekedt olajszármazékot az esővíz a Ráckevei (Soroksári)-Duna felé sodorja, de a szakemberek minden eshetőségre felkészültek, a korábban megépített kármentesítő utat is megmagasították, hogy egy esetleges nagyobb esőzés után is tárolni tudják a csatornahálózatból érkező vizet. A már eltávolított szennyeződést egy szakcég szippantós járművel több alkalommal is elszállította.

A szakemberek folyamatosan vesznek vízmintákat a Ráckevei (Soroksári)-Dunából a csatornatorkolat alatt és felett is, hogy szennyeződés továbbra se juthasson ki az élővízbe.

Mint azt korábban megírtuk, először december 12-én érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A bejelentés után másfél órával a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat. Ennek volt köszönhető, hogy még aznap sikerült körülhatárolni a szennyeződést, és meg tudták akadályozni, hogy az olaj kifolyjon a Ráckevei-Duna-ágba. A csapás így is hatalmas – hogy a csodálatos, Natura 2000-es természetvédelmi területet mekkora kár érte, még felbecsülni sem tudják. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.