Nem fogadja el az ügyészség ajánlatát a győri késelő diák

Vallomást tesz az előkészítő ülésen a győri szurkáló diák, ám visszautasítja az ügyészség ajánlatát.

2020. 08. 24. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vallomást tesz a később kitűzendő perelőkészítő ülésen a Győri Törvényszéken a tavaly decemberben iskolájában szurkáló H. András, ám úgy tudjuk, nem fogja elfogadni az ügyészség ajánlatát, miszerint 12 év szabadságvesztéssel megúszhatja, ha teljes körű beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról. Lapunk értesülése szerint H. András és védője azért ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, mert új igazságügyi orvos szakértői véleményt szeretnének, mivel szerintük H. nem volt tudatában a szurkálás közben, hogy mit követ el és annak mi lehet a következménye. (Az előkészítő ülés szerdára volt kitűzve, ám hirtelen megbetegedés miatt hétfőn elnapolták.)

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy a nyomozás során elrendelt igazságügyi orvos szakértői vizsgálat beszámíthatónak találta H. Andrást, aki az átlagnál jobb értelmi képességű, pontosan tisztában volt tettével és a lehetséges következményekkel is.

Ismert, közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével vádolta meg a Győr-Sopron-Moson Megyei Főügyészség H. Andrást, amiért a bíróságon a Btk. szerinti 5–15 éves szabadságvesztés felső határához közelebbi ítéletet kaphat majd.

A Balaton-felvidéki – akkor még – 17 éves diák december elején a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. osztályának fizikaóráján többször megszúrta késével 51 éves osztályfőnökét.

A vádirati tényállás szerint H. András 2019. december 5-én az iskolájában 3-as érdemjegyet kapott a korábbi matematikadolgozatára. Ez annyira felzaklatta a maximalista fiút, hogy osztálytársai előtt kijelentette, le fogja szúrni a matematikát és fizikát tanító tanárnőt, aki egyben az osztályfőnöke is volt. Kijelentését osztálytársai nem vették komolyan, mivel korábban is tett már ilyen kijelentéseket és tíz centiméter pengehosszúságú kését is mutogatta már a többiek előtt.

A következő óra végén zenét hallgatott, és kijelentette, hogy „nem tanul, mert nem lesz óra és dolgozat sem”. Az óra végén azzal a kijelentéssel, hogy neki arra már nem lesz szüksége, elajándékozta a fülhallgatóját. Az ötödik óra elején a vádlott odaszólt a padtársának, hogy „Megvan a terv!”, majd azzal, hogy a füzetében szeretne valamit mutatni a tanárnőnek, a vádlott kiment a katedrához, átadta a füzetét, a tanárnő mögé lépett, és bal lapockatájékon hátba szúrta. Az asszony a földre rogyott, ekkor H. mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a fekvő tanárnő nyaka és mellkasa irányába. A diákot az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. H. András a diáktársa azon kérdésére, hogy ezt miért csinálta, azt válaszolta:

„Majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből.”

A tanárnő a szúrások következtében életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett. A védekezése következtében sérült több végtagja, melyekkel összefüggésben maradandó fogyatékosság kialakulása sem zárható ki.

Az átlagot meghaladó értelmi képességű fiatalkorú vádlott terhére rótt bűncselekmény felnőtt elkövető esetében életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, H. azonban 17 évesen követte el a cselekményt, így legfeljebb tizenöt év szabadságvesztés szabható ki esetében.

A vádlott az idén április végén született vádemelést követően bűnügyi felügyelet hatálya alatt, szülei gyulakeszi otthonában várja az eljárás folytatását.

Beszámoltunk róla, hogy a súlyosan sérült tanárnőt a támadás utáni napokban meglátogatta a kórházban H. András édesapja; a szülő és a tanárnő hosszú percekig zokogott, majd az utóbbi azt mondta, kész megbocsátani támadójának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.