Nem húzhatja már tovább a PTI az időt

2019. 04. 10. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politikatudományi Intézetnek (PTI) hamarosan el kell hagynia az Alkotmány utca 2. szám alatt levő épületet – így foglalható össze a Fővárosi Törvényszék tegnap délutáni döntése. Varga István, az állam jogi képviselője lapunknak elmondta, hogy a bíróság a PTI perújítási kérelmét elutasította, mert alaptalannak találta azt. Már csak egy bírósági döntés van hátra: az állam korábban pert indított az épület kiürítése érdekében. A bíróság ennek a tárgyalási időpontját rövid időn belül kitűzheti, ­feltehetően csak a tegnapi törvényszéki döntésre vártak.

Mint ismeretes, régóta húzódik a pereskedés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az állam, valamint ellenérdekelt félként a Politikatudományi Intézet között. A jogvita tárgya, hogy a baloldali társadalomtudományi kutatóhely 1996 óta ingyen használhatja a patinás igazságügyi palota épületének egy részét.

Az egykori és leendő Kúria használatáról szóló szerződést annak idején az MSZP részéről a párt pénztárnoka, az offshore-botrányba keveredett, a Tocsik-ügy révén közismertté vált Boldvai László szocialista képviselő írta alá, ám a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a PTI és az MSZP között kötött szerződésről a bíróság később kimondta, hogy az semmis. Ezután a Politikatudományi Intézet időhúzási céllal perújítási kérelmet nyújtott be, ez a kísérlet bukott meg tegnap. A PTI épülethasználati joga is törölve lett, így már csak a kiürítési per van hátra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.