Nem indul büntetőeljárás a DVSC sportigazgatója ellen

Hetvenmillió forintos sikkasztással és csalással vádolnak úgy két sportvezetőt, hogy nincs is ellenük büntetőeljárás. A hamis vádak egy olyan hírportálon jelentek meg, amelyen korábban is napvilágot láttak már megalapozottság nélküli tudósítások.

Végh Attila
2021. 02. 24. 14:07
Tőzsér Dani
Tőzsér Dániel a DVSC sportigazgatójaként folytatta pályafutását Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint a feljelentés megalapozatlan, nem tartalmaz olyan tényállást, ami alkalmas lehetne bármilyen bűncselekmény megállapítására abban az ügyben, melynek egyik érintettje Tőzsér Dániel volt válogatott labdarúgó, a debreceni labdarúgóklub, a DVSC sportigazgatója. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra benyújtott feljelentésben a rendőrség bűncselekmény hiányában nem lehet illetékes, így nem is indulhat sem feljelentéskiegészítésben elrendelt vizsgálat, sem büntetőeljárás.

A Privátkopó magazin olyan üzleti titkokat hozott nyilvánosságra február 21-én, melyekben súlyosan megsértették Tőzsér Dániel és üzlettársa személyiségi jogait. A cikkben egy DVSC-től független üzleti vállalkozás ügyei láttak napvilágot. Molnár Gábor adatvédelmi biztonságtechnikai igazságügyi szakértő szerint hiba volt az üzleti vitát egyoldalú vélemény alapján bemutatni. A cikkben megnevezett céget és annak tulajdonosait a sikkasztás és csalás miatt megtett feljelentéssel együtt ilyen megalapozatlan módon közzétenni súlyos vétség, mely egy személyiségi jogok sérülését érintő polgári peres eljárás alapja lehet. Az ügy alapját képező hetvenmillió forintos üzleti vita is ebbe a kategóriába, a polgári eljárás körébe tartozik, semmi köze nincs semmilyen büntetőügyhöz, illetve olyan magatartáshoz, mely bűncselekmény gyanújára adna alapot. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, annak számolnia kell azzal, hogy hamis vád miatt ellene indul majd büntetőeljárás.

A hamis hírek gyártásában jártas hírportál kiadója, Valencsik Ferenc korábban szoros kapcsolatban állt baloldali politikusokkal és vállalkozókkal. Legemlékezetesebb akciója az volt, amikor a 2016-os, rendőrök sebesülését okozó Teréz körúti robbantásnál azt sejtette, nem a büntetőeljárás alá vont elkövető, P. László az igazi robbantó, hanem egy szerb terrorista, akit maga a Fidesz bízott meg a merénylet elkövetésével. Később ezt annyiban módosította, hogy nem feltétlenül a kormánypárt állhatott a robbantás mögött, nem tartotta kizártnak, hogy egy ellenzéki, baloldali párt akarta a Fidesz nyakába varrni a merényletet.

A debreceni sportigazgatóval kapcsolatos anyagnak már a címében ott van, hogy sikkasztásba keveredett Tőzsér, holott nincs is szó bűncselekményről, büntetőeljárásról. Két építőanyaggal-tüzelőanyaggal kereskedő, illetve kivitelezőcég jogi, fizetési, teljesítéselmaradási, illetve késedelmi vitájáról van szó. Az egyig cégnek ráadásul csak 2020 decembere óta tulajdonosa a DVSC sportigazgatója, az állítólagos tartozások, kifizetetlen számlák kelte pedig ennél jóval korábbi időszakra datálódik. Ezt a Privátkopó.hu is elismeri, a volt válogatott sportoló érdekköréhez tartozó építőanyag-kereskedő társaság jogi képviselője arra hivatkozott egyik levelében, hogy a cégben tulajdonosváltozás történt, és a szóban forgó építőanyagokat még a korábbi tulajdonos idejében értékesítették, ezért meg kell vizsgálniuk a követelés jogosságát.

Horváth László ügyvéd szerint óriási szakmai baki, ha egy cég jogi képviselője egy ilyen, abszolút a polgári jog kategóriájába tartozó keresetet büntetőfeljelentésként indít el. A feljelentő ráadásul nem jogosult indítványt tenni arra, hogy a nyomozó hatóság rendeljen el zár alá vételt a feljelentésben szereplő jogi és természetes személyek vagyontárgyára és bankszámlájára. A vagyonfelderítés és a vagyonvisszaszerzés a nyomozó hatóság kizárólagos hatásköre. Természetesen a vagyonvisszaszerzés a sértett érdekeit szolgáló, európai uniós normákhoz igazodó kártérítés része, de csak egy ügyészi vagy egyéb nyomozati, intézkedési terv részeként. A sikkasztás és a csalás valóban olyan bűncselekményi kategóriák, melyeknél alkalmazni lehet a kárenyhítésre-megtérítésre vonatkozó nyomozati elveket, de csak akkor, ha a bizonyítást nyert jogsértések miatt elrendelik a nyomozást az adott ügyben. Mivel a két cég közötti vitában ilyen nincs, így ez nem végrehajtható.

Tőzsér Dániel a DVSC sportigazgatójaként folytatta pályafutását
Fotó: MTI

A DVSC sajtófőnöke, Tóth Csaba a Magyar Nemzetnek elmondta: a sportegyesület nem kíván állást foglalni az ügyben, ahogy Tőzsér Dániel sportigazgató sem, még ha nehezményezik is, hogy a sportklubot is belekeverték egy olyan üzleti vitába, mely nem tartozna a nyilvánosságra. Tőzsér Dániel nem sportigazgatókánt, hanem magánemberként fogja megtenni a megfelelő lépéseket a személyét érintő hamis vádakkal kapcsolatosan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.