Nem kellenek migránsok a Hajógyárira

Az önkormányzat leszögezte: a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a Hajógyári-szigeten nem támogat semmilyen lakófunkciót, lakóhajók elhelyezését, kaszinóépítést.

2019. 05. 23. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyunk nyugodtak, amikor bevándorláspárti politikusok a Hajógyári-szigettel foglalkoznak, mert tudjuk, ha 2015-ben nem Orbán Viktor kormánya irányítja az országot, akkor ma a Hajógyári-szigeten menekülttábor lenne – reagált tegnap közleményben Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arra, hogy az MSZP–Párbeszéd Brüsszelbe készülő európai parlamenti képviselőjelöltjei, Jávor Benedek és Szabó Tímea sajtótájékoztatót tartottak kedden a Hajógyári-szigetről.

Az önkormányzat leszögezte: a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a Hajógyári-szigeten nem támogat semmilyen lakófunkciót, lakóhajók elhelyezését, kaszinóépítést. „A III. kerületi önkormányzat nem támogatja azt az állítólagos baloldali elképzelést se, amelyik migránstáborokat tart elképzelhetőnek a Hajógyári-szigeten”– olvasható a közleményben. A fentiekkel ellentétben az önkormányzat támogatja a család-, a sport- és a kutyabarát fejlesztéseket, az egykori ipari örökség hasznosítását és az ókori Hadrianus-palota feltárását, bemutatását.

A Bús Balázs (Fidesz) vezette III. kerület fontosnak tartotta a szigettel kapcsolatos tényeket is összegezni, amely szerint 2006-ban a szocialista Gyurcsány-kormány eladta a Hajógyári-sziget déli részét befektetőknek kaszinóépítésre, amit 2014-ben az Orbán-kormány vásárolt vissza a magyar állam javára. Arra is emlékeztetnek, hogy 2016-óta miniszteri biztos felügyeli a Hadrianus-palota feltárását.

Mint azt megírtuk, a kormány nem sokkal a szavazás előtt kivette a világörökségi státusra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné. A szigeten jelenleg másfél-két méter mélyen levő, nyolc-tízezer négyzetméteres helytartói palota rekonstrukciójának mikéntjéről a kormány később határozhat. A sziget jelenleg is régészeti védelem alatt áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.