Nem maradhat jogsértéssel megszerzett pénz a bűnözőknél

Európai Uniós elvárást teljesített azzal Magyarország, hogy a létrehozta a rendőrség speciális feladatkörrel felruházott egységét, a Vagyonvisszaszerzési Hivatalt (VVH).

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 21. 16:23
NNI grafikon
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közreműködve a mai napon érvényben levő eljárásokban 41 milliárd forint elrejtett vagyoni elemet keresnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatalának (KR NNI VVH) nyomozói. Az unió irányelvei szerint társadalmi elvárás, hogy senki ne birtokolhasson bűnből szerzett vagyont. A lefoglalt, zár alá vett ingóságok és ingatlanok állami értékesítésével a jogsértők által okozott kár is könnyebben megtéríthető.

A rendőrség Vagyonvisszaszerzési Hivatala országos hatáskörrel bíró egység. Az itt dolgozó félszáz nyomozó alapvetően a bűnözéssel megszerzett vagyon felkutatásával, visszaszerzésével foglalkozik, de ennél sokkal összetettebb, sokrétűbb a munkájuk. Kétszáz külföldi, hasonló profillal működő társirodával állnak kapcsolatban, a nemzetközi információcsere alapján már a külföldre menekített vagyont is fel tudják kutatni. Ez visszafelé is érvényes, a külföldi bűnözők nálunk elrejtett javait bűnügyi jogsegélykérelem alapján a magyar rendőrök próbálják meg felkutatni, akik részt vesznek nemzetközi nyomozócsoportok munkájában is, mint amilyen például a JIT, a Joint Investigation Team, az Eurpol határokon átnyúló bűnözés elleni szervezete.

Akcióban a JIT nyomozói Fotó: Europol.europa.eu

Ha a rendőrség vagy a NAV elfog egy bűnözőt, aki a gyanú szerint milliós, olykor milliárdos tételeket mozgatott, akkor az ügy először a gazdasági elemzőkhöz kerül. Az itt dolgozó nyomozók képzett informatikusok, könyvvizsgálók, adószakértők, ők alkotják meg a gyanúsított vagyoni profilját. Az eljárás alá vont személy gazdasági, befektetési elemzésével derítik ki, ki az igazi irányítója a gyanúsított vállalkozásainak, kiterjesztve a nyomozást a családtagokra, rokonokra is, akiknél elrejthették – például egy, a nevükre íratott ingatlan formájában – a jogtalanul megszerzett vagyont. Az eljárás minden esetben párhuzamos az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatával is: ha a rokon nem tudja bizonyítani, honnan szerezte vagyonát, akkor egyértelmű, hogy csak névlegesen került a nevére a vagyontárgy.

A vagyonfelderítési osztály nyomozói pénzügyi hírszerzői tevékenységet is folytatnak. Országos illetékességgel rendelkeznek a vagyon-visszaszerzési eljárásokban, de pénzmosás bűntettének, illetve a terrorizmus finanszírozás bűntettének gyanúja esetén önálló nyomozati jogkörrel is bírnak.

A rendőrség információi alapján terrorizmus finanszírozásában eddig egy eljárást kezdeményeztek Magyarországon. Egy török és egy iráni állampolgárságú, kurd nemzetiségű házaspár ellen indult nyomozás, akik a PKK-t, a Kurd Munkapárt terrorszervezetét támogatták pénzükkel. A gyanúsítottakat a Terrorelhárító Központ munkatársainak segítségével fogták el, a bíróság azóta már el is ítélte a házaspárt.

A Vagyonvisszaszerzési Hivatal nyomozói a kriptovalutákkal kapcsolatos jogsértésekben is jártasak, bevonták őket az erzsébetvárosi volt önkormányzati képviselő ellen indított ügybe is. Két éve egy olyan nyomozásnál is megtalálták a pénzt, ahol az elkövetők tízféle virtuális valutában tartották a kábítószer-kereskedelemből – saját extasy-tablettagyártó üzemet működtettek külföldön és Magyarországon is – származó fekete jövedelmüket. A családi vállalkozás tagjai hetente mozgatták, helyezték át virtuális vagyonukat. A titkos nyomozásba még beépített ügynököt is bevont a Nemzeti Nyomozó Iroda, egymilliárd forintnak megfelelő kriptovalutát sikerült megtalálniuk.

Fotó: Police.hu

Az ügyészség és a bíróság is a KR NNI VVH nyomozóit kéri fel azon vagyonok felkutatására, amely esetekben a jogerős bírói végzésben foglalt vagyonelkobzást nem sikerült elvégezni, mert a terhelt eltitkolta, elrejtette azt. Egy év alatt több tíz milliárd forintnyi, bűncselekmény útján szerzett vagyon kerül be így az állami költségvetésbe.

A rendőrség speciális egységének a vagyon visszaszerzésével az elsődleges szándéka a sértettek kártalanítása. Ahol nincs konkrét sértett – például egy drogkereskedő esetében – csak bűnből szerzett vagyon, ott minden visszaszerzett forint az államkincstárt gyarapítja.

2019-ben több mint 42 milliárd forint összegű, bűncselekménnyel okozott kárral és bűncselekményből szerzett vagyonnal szemben 17,28 milliárd forint összegű vagyontárgyat sikerült feltárni és lefoglalni. A külföldi társhatóságok eljárásaiban Magyarország területén 502,9 millió forint értékben derítettek fel eltitkolt pénzt, ingóságot – ékszert, nagy értékű autót, műtárgyat – és ingatlant.

Fotó: Police.hu

2020 első félévében több mint kilencmilliárd forint jogsértő úton szerzett vagyoni elemet, pénzt és kriptovalutát biztosítottak a nyomozók lefoglalással a büntetőeljárásokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.