Nem mindegy, hogy milyen az iskolatáska

A megfelelő iskolatáska kiválasztása azért fontos, hogy ne alakuljon ki gerincbetegség. A jó hátitáska ergonomikus és jól illeszkedik a gerincoszlopra – mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos.

Magyar Nemzet
2019. 08. 26. 8:48
Csehné Weisz Annamária; Cseh Attila
Nyíregyháza, 2014. augusztus 21. Cseh Attila felpróbál egy iskolatáskát egy nyíregyházi papír-írószer üzletben 2014. augusztus 19-én. Mellette édesanyja, Csehné Weisz Annamária. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jó iskolatáska ergonomikus és jól illeszkedik a gerincoszlopra – mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos az M1 vasárnap reggeli műsorában. Kifejtette: a megfelelő iskolatáska kiválasztása azért fontos, hogy később ne alakuljon ki gerincbetegség.

– Figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára. Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska – részletezte a szakember, aki szerint ügyelni kell arra is, hogy a termék légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen, de jó alternatíva a gurulós táska is.

– A 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a hátitáska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. A gerinc ebben a korban még porcos, így a helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén korai porc­kopás is kialakulhat – emelte ki.

A szakorvos semmiképp sem ajánlja az oldaltáskát, szerinte ugyanis elengedhetetlen, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki. Nem mindegy az sem, milyen a pakolási technikánk: a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat. A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta, vagyis hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.