„Nem szabad bagatellizálni a keresztényellenes támadásokat”

Magyarországon is látjuk: a nyíltan politikai tevékenységet folytató szervezetek egyre nagyobb beleszólást és hatalmat akarnak a politikában, mindenféle demokratikus felhatalmazás és legitimáció nélkül – nyilatkozta Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az Origónak.

Forrás: Origi, Mandiner2020. 07. 25. 15:21
null
Salgótarján, 2019. szeptember 10. Talaj menti köd Salgótarjánban a Szent Imre-hegy felõl fényképezve 2019. szeptember 10-én. Az elõtérben a kálvária keresztjei láthatók. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit lehet tudni a Black Lives Matter hátteréről, és miért fordultak a keresztény jelképek ellen?

– A BLM-mozgalom alapvetően úgy indult, hogy az afroamerikai emberek méltóságát és jogvédelmét látta el. Ezzel szemben jól látszik, hogy időközben olyan társadalmi témákat vettek fel, aminek nincs köze a kiindulóponthoz. Egy rasszizmusellenes mozgalomból mára az LMBTQ-lobbi elemeit is propagáló balliberális szócsővé vált. A Soros-pénzekkel támogatott radikális baloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom, valamint az Antifa által gerjesztett zavargáshullám arra is figyelmeztet, hogy az eddigi eszközökön túl most már minden eddiginél erőszakosabb szélsőbaloldali szervezeteket is bevetnek a nemzetállamok szétverésére.

Seattle-ben látható, ahogy egy agresszív marxista, szélsőbaloldali ideológia képviselete is szerephez jutott. A múlt héten volt ennek a kicsúcsosodása az erőszakos keresztényellenesség megjelenésével. Ez nem csupán intellektuális keresztényellenesség már, hanem megvalósul a fizikai agresszió is. Ez egy fokozat a keresztényüldözés felé, mivel itt még nem számolhatunk be személyek elleni támadásról, hanem templomokat és szobrokat rongálnak meg. Volt példa arra, hogy egy Jézus-szobrot lefejeztek, de több templomot felgyújtottak, így Los Angelesben egy épület teljesen kiégett. A floridai Ocala településen viszont már arra is volt példa, hogy a szentmisére gyülekező hívek jelenlétében történt a gyújtogatás. Történelmi tapasztalat, hogy először az értékeket, majd a szimbólumokat támadják, aztán pedig jönnek az erőszakos támadások az emberek ellen. Így épül fel mindig egy vallási irányzat, vagy éppen népcsoport elleni fellépés. Fontos arra is emlékeztetni, hogy nem szabad bagatellizálni a keresztényellenes támadásokat. Ezt tapasztalhatjuk a napokban felgyújtott nantes-i székesegyházról szóló balliberális kommentárokban is. Itt az ideje, hogy megálljt parancsoljunk a nyugati keresztényellenességnek. Ahogy Magyarországon is látjuk: a nyíltan politikai tevékenységet folytató szervezetek egyre nagyobb beleszólást és hatalmat akarnak a politikában, mindenféle demokratikus felhatalmazás és legitimáció nélkül.

– Van-e pontos kimutatás az amerikai támadásokról?

– Az egyre erőszakosabb nyugati keresztényellenességgel kapcsolatban a liberális irányítású fősodratú média mindent megtesz, hogy elfedje ezeket az incidenseket. Ha pedig beszámolnak róla, akkor azt elferdítik, és úgy mutatják be, mintha teljesen más dologról lenne szó, vagy éppen véletlen esetről. A nyugat-afrikai dzsihadista támadásokat a nyugati liberális médiában a klímaváltozás hatásaival magyarázzák. Az Egyesült Államokban a katolikus templomok ellen számos helyen volt támadás, és ebben a más felekezetek még nem is szerepelnek.

– Mennyire erős az Egyesült Államokban a keresztényellenes álláspont?

– Az ideológiai keresztényellenesség eddig Európában volt erősebb törekvés. Az USA-ban a keresztény felekezetek lényegesen erőteljesebben léptek fel, és lépnek fel ezen törekvésekkel szemben. Az azonban jól látszik, hogy próbálják a kereszténységet úgy bemutatni, mint egy elnyomó és agresszív jogfosztó eszme. Ennek oka, hogy kiemeltek olyan kisebbségi csoportokat, amelyeknek állítólag a keresztények megpróbálják elvenni a jogaikat. Ezen keresztényellenes törekvések nézeteibe nem férnek bele azok a tények, miszerint a kereszténység ma a legüldözöttebb vallás a világon. 260 millió keresztény szenved el ma valamilyen hátrányos megkülönböztetést a vallása miatt. Éppen ezért, amikor Magyarország a nemzetközi fórumokon mindent elkövet, hogy a keresztényüldözésekről hírt adjon vagy éppen fellépjen ellene, akkor az előbb említett körök mindent megtesznek a hiteltelenítésünkre. Mindeközben mindent megtesznek a keresztény értékek lebontása érdekében, így a családok és a nemzetek ellen folyamatosan vezetik a támadásokat. Nyugat-Európa szinte már elveszett a keresztény kultúrkör számára, mivel az Egyesült Államokkal szemben ott nem volt olyan erős ellenpólus, amely képes lett volna arra, hogy szembeszálljon az egyházak elleni támadásokkal. Jó példa erre, hogy a nyugati kereszténydemokrata pártok egyre inkább balra sodródnak, és több olyan eset is volt, amikor ezen pártok arról beszélnek már, hogy a keresztény utalásokat vegyék ki saját szervezeteik nevéből.

A teljes cikk ITT olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.