Nem számolt el a közpénzzel az Együtt pártalapítványa

A megszűnt Együtt pártalapítványa még adós a közpénzek elszámolásával – állapította meg az ÁSZ vizsgálata.

Magyar Nemzet
Forrás: Állami Számvevőszék2020. 12. 10. 15:07
Juhsz Pter
Budapest, 2017. februr 10. Juhsz Pter, az Egytt elnke prtja vrtkel fttykoncert elnevezs tntetsn az I. kerleti Attila t s Aprd utca keresztezdsben Orbn Viktor vrtkel beszde eltt 2017. februr 10-n. MTI Fot: Mohai Balzs Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban feloszlatott Együtt nevű párt még nem tudott elszámolni az alapítványa által felhasznált közpénzzel, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből.

„A Váradi András Alapítvány az ellenőrizhetőség feltételeit nem biztosította. A pártalapítvány – az Alaptörvénnyel ellentétesen – a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt nem számolt el, a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodása átláthatóságát nem biztosította” – számolt be az ÁSZ.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja 2014. május 27-én alapította a később Váradi András nevét felvevő pártalapítványát. A szervezet – az alapító okiratban foglaltak szerint – a politikai kultúra fejlesztésére tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységet folytatott. A pártalapítvány a költségvetésből 2017-ben 41,3 millió Ft, 2018-ban pedig 20,7 millió forint támogatásban részesült.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a pártalapítvány törvényesen gazdálkodott-e, az éves számviteli beszámolók és a pártalapítvány tevékenységéről szóló éves jelentések a jogszabályi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartották-e. Az ellenőrzés célja továbbá annak értékelése volt, hogy az előző számvevőszéki jelentésben foglalt megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezet végrehajtotta-e.

A Váradi András Alapítványnál a kuratóriumi elnök kuratóriumi tagsága és képviseleti jogosultsága 2019. július 9-én megszűnt, a kuratórium tagjainak megbízása ugyanezen a napon lejárt. Új kuratórium és kuratóriumi elnök nem került kijelölésre, a pártalapítványnál a törvényes működés feltételei nem biztosítottak. A pártalapítvány nem biztosította az ellenőrzés végrehajtásának a feltételeit.

Juhász Péter, az Együtt utolsó pártelnöke.
Fotó: MTI

A pártalapítvány nem igazolta, hogy a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozása megfelelt a törvényi előírásoknak, továbbá azt sem, hogy a könyvviteli nyilvántartásának adatai alátámasztják a számviteli beszámolójuk adatait.

„Nem zárható ki, hogy a közzétett éves jelentések a jogszabályi előírások ellenére nem valós adatokat tartalmaznak, nem mutatnak megbízható és valós összképet a pártalapítvány bevételeiről és kiadásairól, továbbá törvényellenesen nincsenek valós számlák és pénzügyi teljesítések a közzétett éves jelentések adatai mögött” – folytatódik a Számvevőszék jelentése.

„A pártalapítvány nem igazolta, hogy az ellenőrzött időszakban a költségvetési támogatást kizárólag a törvényben meghatározott célokkal összhangban használta-e fel, illetve, hogy a támogatásokat, adományokat a törvényi előírás szerint, szabályszerűen fogadta-e el. Ezek alapján az sem zárható ki, hogy a pártalapítvány tiltott finanszírozást fogadott el.”

Emlékezhetünk, hogy a 2018-as választásokon az Együtt egy százalékot sem ért el, emiatt vissza kellett fizetnie az állami támogatások egy részét. A meghatározott összeget pár hét alatt összekalapozták Juhász Péterék, de úgy tűnik, a különböző támogatásokkal végül mégse tudtak elszámolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.