Nem szokatlan az itthoni befogadási gyakorlat

A világban számos példa van arra a gyakorlatra, hogy valamely ország könnyített letelepedési lehetőséget, akár állampolgárságot is ad azok leszármazottainak, akik a területéről vándoroltak ki

Magyar Nemzet
2019. 02. 22. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világban és Európában is számos példa van arra a gyakorlatra, hogy valamely ország könnyített letelepedési lehetőséget, akár állampolgárságot is ad azok leszármazottainak, akik a területéről vándoroltak ki, illetve az adott államot alkotó néphez tartoznak.

Utóbbira világszerte a legismertebb példa Izrael, ahol az 1950-es visszatérési törvény – csekély kivételtől eltekintve – minden zsidónak megadja a lehetőséget, hogy származására hivatkozva bármikor bevándoroljon az országba.

Európában most a legaktuálisabb példa azért Horvátország, mert déli szomszédunknál éppen tovább könnyítik a jogszabályokat annak érdekében, hogy a mintegy hárommilliós, sok esetben távoli földrészekre, Amerikába vagy Ausztráliába elszármazott horvát diaszpórából minél többen élhessenek az anyaországba való visszatérés jogával. Amint a törvénytervezetet jóváhagyják, ehhez még a horvát nyelvet, sőt a latin ábécét sem kell feltétlenül ismerniük, ahogyan országismerettel sem kell majd rendelkezniük.

Romániában 1991-ben fogadták el az állampolgársági törvényt, amely lehetővé tette, hogy megszerezhessék a román állampolgárságot azok, akik egykor az ország állampolgárai voltak, és nekik fel nem róható okokból veszítették el a román állampolgárságukat. Az illetékes hatóság honlapján közzétett útmutatóból az is kiderül: a törvény az egykori román állampolgárok első-, másod- és harmadfokú leszármazottjaira is vonatkozik – olvasható a Jogi Fórum weboldalon.

Ausztriában és Németországban korlátai vannak a kettős állampolgárságnak, és az osztrák vagy a német diaszpórából való visszafogadás nem teljes körű származási alapon. De vannak olyan csoportok, amelyeket kedvezőbb lehetőségek illettek vagy illetnek meg, így a nácizmus üldözötteinek utódai vagy a lengyelországi, valamint az egykori Szovjetunió területéről származók. Olaszország a XX. században nagy kivándorlási hullámokat élt meg: ma mintegy hatvanmillió olasz él az ország határain kívül, jelentős részben az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában.

Az olasz állampolgársági szabályozás – bizonyos megkötésekkel – megadja a visszahonosítás lehetőségét a leszármazottaknak is, csak azt kell bizonyítaniuk, hogy olasz származásuk generációkra visszavezethetően töretlen, olvasható a washingtoni olasz nagykövetség honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.