Nem törődnek a szabályokkal az erdőben motorozók

Hiába a felhívások, tiltó táblák, útzárak, a természetőrök figyelmeztetései, még a büntetések sem tartják vissza a terepmotorozás kedvelőit, hogy természetvédelmi területeket bolygassanak meg sportgépeikkel. A tiltott erdei motorozásnak halálos áldozata is van, az ügy vizsgálatát most fejezte be a rendőrség. A balesetet szenvedett szabálysértőt gyáván magára hagyó „sporttársak” segítségnyújtás elmulasztása miatt állhatnak majd bíróság elé.

Végh Attila
2021. 03. 17. 18:55
NMRFK motororsbaleset
A Mátraalján balesetet szenvedett jármű gazdáját magára hagyták tilosban motororzó társai Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya segítségnyújtás elmulasztása bűntett miatt vádemelési javaslattal fejezte be március 17-én annak az ügynek a nyomozását, ami szerint négy, tilosban motorozó férfi egy erdei balesetet követően magára hagyta sérült társát. Az ötfős csapat együtt indult el motorozni 2020. május 24-én délután, a Mátraalján, egy olyan erdőbe, ahová nem hajthattak volna be motorkerékpárral. Amikor egyikük egy emelkedős szakaszon balesetet szenvedett és elesett, négy társa – mentve magát a tiltott helyen való motorozás miatti büntetéstől – a helyszínről elhajtott, anélkül, hogy a sérült társuknak segítséget nyújtott volna. A sebesülthöz mások hívtak mentőt, a baleset következtében a 45 éves motoros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette. A négy, 41–54 év körüli salgótarjáni férfi csak a rendőségi vizsgálat során ismerte be, hogy nemcsak ott voltak a baleset napján az erdőben, hanem tanúi is voltak a szerencsétlenségnek.

A Mátraalján balesetet szenvedett jármű gazdáját magára hagyták tilosban motororzó társai
Fotó: Police.hu

Mint ahogyan azt már a Magyar Nemzet is megírta, rendszeres a háború a nemzeti parkok őrei, a természetvédelmi őrszolgálat tagjai, a polgárőrség és a rendőrség, illetve a tiltott területeken motorozók között. Legutóbb az elmúlt hosszú hétvégén, a Mecsek egyik Natura 2000 védettség alatt álló részén kellett intézkednie a rendőrségnek az erdők motoros garázdáival szemben. Bátaapáti település körzeti megbízottja nyolc Baranya megyei fiatal férfi ellen tett feljelentést, akik a járműforgalom elől elzárt területen hatósági jelzés- és felelősségbiztosítás nélküli motorkerékpárral közlekedtek, miközben közutakat is igénybe vettek, hogy eljussanak az erdőbe. A motorosok között volt egy 13 éves fiú is, aki szülei engedélye és jogosítvány nélkül motorozott egy titokban elcsent járművön.

Rendőri intézkedés egy tilosban motorozóval szemben a Pilisi Parkerdőben
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint március elején már több bejelentés is érkezett a rendőrségre, hogy quadokkal és cross motorokkal az erdészeti törvény tiltása ellenére, erdős területeket átszelve közlekednek a Mecseknádasdhoz közeli erdőkben. Bátaapáti település körzeti megbízottja március 15-én a délutáni órákban igazoltatott egy motoros társaságot, akik a természetvédelmi területről haladtak a település felé, a rendőrségre ekkor már többen betelefonáltak, hogy egy nagyobb társaság riogatja az erdőben a turistákat és a vadállományt. A zömében huszonéves fiatalok a Baranya megyéhez tartozó erdőn keresztül érkeztek a településre. A motorkerékpárok legalább 125 köbcentisesek voltak, nem volt rajtuk rendszám, nem volt kötelező felelősségbiztosításuk, és nem feletek meg a kötelező műszaki előírásoknak. A Magyar Nemzet információi szerint a használt járműveket eleve engedély nélküli terepmotorozásra, alkatrész gyanánt hozták be az országba, nem is lehetett volna egyiket sem forgalomba helyezni.

A tolna megyei rendőrök által március 15-én lefoglalt motorkerékpárok
Fotó: Police.hu

A motoros fiatalok egyikének sem volt a járművek vezetéséhez szükséges jogosítványa. A legfiatalabb szabálysértő egy 13 éves fiú volt, aki édesapja 600 köbcentis motorjával vett részt az erdei túrán, szülei tudta nélkül. Mivel a motorosokat a rendőrség a szabálysértés miatt előállította, a gyermekkorú jogsértőt szülei vitték haza a Bonyhádi Rendőrkapitányságról. A fiatalok ellen a közlekedési és a természetvédelmi szabályok megsértése miatt indult eljárás. A magyar jogszabályok szerint erdőben is érvényesek a KRESZ előírásai, és ezek szerint egy ilyen helyen quaddal, terepmotorral és motorkerékpárral közlekedni a tiltó jelzések kihelyezése híján sem lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.