Nem vették komolyan a védőoltásokat

Magyarországon évente több ezren halnak bele a szezonális influenza szövődményeibe, becslések szerint ezer fertőzöttből egy ember számára végzetes kimenetelű a betegség. A riasztó adatokra a koronavírus-járvány irányította rá a figyelmet. Eleinte sokan azért sem vették komolyan a jelenleg már tomboló világjárványt, mert a statisztikai adatok szerint az influenzának magas a halálozási statisztikája, és párhuzamot vontak a két típusú vírus lefolyása között. A túl korai bizakodók a legfontosabb veszélyességi faktorral nem számoltak: az influenza ellen létezik védőoltás, a koronavírussal szemben egyelőre nincs semmilyen védelem.

2020. 04. 13. 18:59
© Cseh Gábor
A hirtelen berobbant világjárvány komoly népnevelést hajt azonban végre Fotó: Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyfokú felelőtlenség jellemzi társadalmunk jelentős részét: hiába létezik védőoltás a szezonális influenza megelőzésére, mégis csekély számban élnek vele. A tél elmúlásával oltóanyagok tucatjai végzik háziorvosok szemeteskosarában. Ha az idősek felelősségteljesebben állnának a prevenciós lehetőségekhez, sokkal kevesebben halnának meg a szövődményekben.

– Meggyőződésem, hogy amikor elérhető lesz a koronavírus elleni oltóanyag, az emberek valósággal ölni fogják érte egymást – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Bense Tamás háziorvos. Mint kifejtette, még csak reménykedünk, hogy sorban állhassunk a patikában az emberéleteket mentő oltóanyagért. A hirtelen berobbant világjárvány komoly népnevelést hajt azonban végre: fegyelmezettebbé, egészségtudatosabbakká és higiénikusabbá váltak az emberek, és újraéledt a bizalom a védőoltások iránt. Az elmúlt évek oltásellenes propagandája emberek ezreit vezette tévútra, mégis reményt ébresztett mostanában az a még nem bizonyított feltételezés, hogy a tuberkulózis elleni, gyermekkorban beadott oltóanyag mérsékelheti a koronavírus tünetegyüttesét és szövődményeit.

– Amennyire példaszerűen, rendben megy a kötelező oltások beadása a gyermekkorban, annyira könnyelműséget érzékelnek az orvosok a nem kötelező, de erőteljesen ajánlott vakcinák tekintetében. Döbbenten tapasztaljuk, hogy azok az emberek, akik ingyenesen hozzájuthatnának az oltáshoz, közülük sokan megtagadják azt. Holott az influenza is komoly világjárványokat okoz, bármelyik pillanatban létrejöhetnek vagy periodikusan visszatérhetnek – magyarázta a Magyar Nemzetnek Bense Tamás. A háziorvos emlékeztetett: az oltással kapcsolatosan a kellő felvilágosítás megtörtént. A szezonális influenza egyik szövődménye szintén lehet a tüdőgyulladás, ebben az esetben is sokan kerülhetnek gépi lélegeztetésre.

A hirtelen berobbant világjárvány komoly népnevelést hajt végre
Fotó: Cseh Gábor

– Érdekes módon az emberekben nem tudatosul, hogy mitől menti meg őket egy időben beadott védőoltás. A koronavírus-járvány jobban ki fogja nyitni az emberek szemét, nemcsak a Covid-19 oltására helyeződik majd a hangsúly, hanem az influenzaoltást is szorgalmazni fogják. A szezonális influenzába nem kellene, hogy ennyien belehaljanak, ha az emberek oltási hajlandósága magasabb lenne. Különböző országokban más a halálozási statisztika. Az emberekben az influenza lehetséges szövődményei azonban csak akkor tudatosulnak, amikor a saját családjukban bekövetkezik egy tragikus eset – hívta fel a figyelmet a háziorvos. Bense Tamás biztos benne, hogy nagy keletje lesz a koronavírus-oltásnak, de aggodalmát is kifejezte: ha lecseng a járvány, akkor a feledés homályába merülhet, és könnyen a szezonális influenza-oltóanyag sorsára juthat.

– A jövőben erős felvilágosító munkát kell végeznie majd az orvosoknak ahhoz, hogy az emberek ne feledkezzenek meg a szakma által javasolt időpontokban beadatni a most még csak álmodott oltást – hangsúlyozta a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.