Nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, mikor lecsapott a járvány

Dokumentumok bizonyítják, hogy a koronavírus-járvány gócpontjává vált Pesti úti idősotthonban legalább egy hétig nem volt helyben főállású orvos. Karácsony Gergely főpolgármester a hivatala által közzétett jegyzőkönyvnek is ellentmondott, az orvoshiányt a kormányoldal hazugságának nevezte. A fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény ügyében folytatódik a vizsgálat.

Baranyai Gábor - Szilágyi Anna
2020. 04. 20. 16:31
null
Budapest, 2020. április 8. Tájékoztató felirat a Fõvárosi Önkormányzat Pesti úti Idõsek Otthona bejáratán 2020. április 8-án. Ezen a napon Pintér Gábor, a közgyûlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja sajtótájékoztatót tartott az otthon elõtt. A Fidesz-KDNP fõvárosi frakciója felszólítja Karácsony Gergely fõpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti úti Idõsek Otthona lakóinak védelmében. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti úti idősotthonban legalább egy hétig fizikailag nem volt jelen orvos a rendelkezésre bocsátott dokumentációk alapján – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, ez azt jelenti, hogy így bizonyosan nem tudták a gondozottakat helyben vizsgálni.

– Az idősotthon ügyében tovább folytatódik a vizsgálat – tette hozzá. A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő intézményben újabb mintavételezés történt, így jelenleg 223 fertőzött van, köztük 19 dolgozó. – Emellett 23-an haltak meg az otthonban, ahol 267 lakót és negyven dolgozót vizsgáltak teszttel. Folyamatos a minták laboratóriumi elemzése – mondta Müller, aki arról is beszélt, ma fogják pontosan megismerni, milyen intézkedésekre van még szükség az idősotthonban.

A tisztifőorvos által elmondottakat támasztja alá az az április 11-i keltezésű kormányhivatali jegyzőkönyv is, amit a Főpolgármesteri Hivatal tette közzé egy héttel ezelőtt. „Az intézményvezető, Skultéti József 2020. április 6-án a fenntartó felé,

az Operatív Törzs felé és a Budapest Főváros Kormányhivatala felé jelezte írásban, hogy sem orvosi ellátás, sem egyéni védőeszköz nem áll rendelkezésre”

– olvasható a dokumentumban, mely szerint főállású orvos hiányában az ellátást a felvétel időpontjában Hajdu Sándor (Házidoktor 17 Kft.) végezte, illetve két önkéntes, 6. éves orvostanhallgató is besegített.

Nagy a zűrzavar az otthon ügyében
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Karácsony Gergely főpolgármester stábja a fenti dokumentumban leírtakkal ellentétben vasárnap kategorikusan kijelentette: az önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti intézmény mindvégig rendelkezett főállású orvossal. A zavart tetézi, hogy Budapest ellenzéki vezetése az Origo azon kérdésére, hogy ki látta el ténylegesen főállásban a több száz idős embert március 20. és április 13. között, nem adott választ. Az ellentmondásos helyzetet tegnap a Főpolgármesteri Hivatal a Pesti úti idősotthon vezetőjének a fővárosi főjegyzőhöz címzett elektronikus levelével próbálta rendezni. A dátum nélküli, pdf- formátumú iratban Skultéti József az április 11-én felvett jegyzőkönyvben foglalt bejelentésével szemben azt állítja, végig volt orvosa az általa igazgatott intézménynek, igaz, azt is leírja, hogy április 3-at követően csak 8-án jelent meg a háziorvos.

Az orvoshiányra Karácsony Gergely az ATV és a Hvg tegnapi interjúiban sem adott magyarázatot. A Párbeszéd főpolgármestere azt ismételgette, hogy „nem mondtak fel az idősotthon orvosának, sőt kivezényeltek egy másik orvost is korábban az intézménybe”. Karácsony a helyzet tisztázása helyett azt mondta: „a kormányoldal elkezdett hazudni, mint az állat!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.