Nemsokára ideális körülmények közé kerülnek a Fóton elhelyezett gyerekek

Az ellenzéki politikai hisztériakeltés megfélemlíti a Fóton elhelyezett gyermekeket, képviselőik pedig egyre többször használják fel a nehéz sorsú embereket politikai akciókra — jelentette ki lapunknak Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Varga Attila
2019. 03. 25. 7:05
null
Az egykori gyermekvárosban a lakók elkülönülten éltek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyermekvédelmi szakellátás legfontosabb feladata, hogy a 23 ezer állami gondozásban élő gyermek valóban életre szóló esélyt kapjon. Ennek legfontosabb eszköze a közösségbe ágyazás. A gyermekvárosok, nagy lakóotthonok kiváltási programja már évekkel ezelőtt megkezdődött, a lakóik 2020-ig korszerűbb körülményeket biztosító lakóotthonokba és nevelőszülőkhöz kerülnek – nyilatkozta lapunknak Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériu-mának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

– Hasonló a szándék a Fóton elhelyezett hatvan gyermek ügyében is, ám az ott élőket felkavarja az, hogy Szél Bernadett ellenzéki politikus képviselői igazolvánnyal a zsebében a gyermekvédelem látogatóközpontjának tekinti az intézményt. Pedig a gyermekek nem szeretik, ha életterükben zavarják és fényképezik őket, bennük bizonytalanságot, félelmet keltve politikai hadszíntérré teszik otthonukat – fogalmazott a parlamentben ebben a témában már több mint hatvan kérdést feltevő képviselőnő tevékenységére utalva az államtitkár.

Az egykori gyermekvárosban a lakók elkülönülten éltek
Fotó: Kurucz Árpád

Az ellenzéki képviselők egyre többször használják fel a nehéz sorsú embereket politikai akciókra haszonszerzés céljából – állítja Fülöp Attila. Ugyanezt tapasztalták a hajléktalanok segítésekor vagy az ápolási díj emelésénél is, amely intézkedéseket az ellenzék nem szavazta meg. – Politikai túléléshez használják a kiszolgáltatott helyzetűeket. A legtöbbet azzal segítenének, ha nem használnák fel nehéz sorsú gyermekek életét a kicsinyes játékukhoz. Szél Bernadett rendre tüzet gyújt, majd számonkéri, miért ég a ház – tette hozzá.

– Aki kimegy Fótra, az egykori gyermekváros területére, az láthatja az elavult infrastruktúrát a létesítményekben, ennél 2019-ben a gyermekvédelemben lehet, sőt szükséges jobbat nyújtani, amelyet biztosítani is fogunk – nyomatékosította Fülöp Attila. Hozzátette: az intézmény annak a nosztalgiának a maradványa, ami még a rendszerváltás előtt alakult ki, amikor a gyermekvédelmi intézményeket elzárt területeken, sokszor városon kívül hozták létre.

Egy zsúfolt, korszerűtlen intézmény sohasem szolgálja a gyermekek integrációját. Ha megnézzük az elzárt fóti parkot, egyértelmű, hogy az ott élők nem lesznek szerves részei egy városnak, egy közösségnek. Akkor fogunk valóban segíteni, ha 2019-ben méltó elhelyezést biztosítunk ezeknek a gyerekeknek – fogalmazott az államtitkár. A következő hónapokban minden Fóton elhelyezett gyermek, fiatal körülményeit, adottságait, kötődéseit feltérképezik a szakemberek, ezután döntenek, mely intézményekbe kerüljenek vagy hogy megfelelő nevelőszülőt keressenek nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.