Nemzet és emlékezet két szólamban

Orbán Viktor felemelő szónoklata volt az egyetlen, amely azt mondta ki, amit mindenki gondolt: hogy elég volt a kommunista diktatúrából és a szovjet megszállásból – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Bákonyi Ádám, Kárpáti András
Forrás: MN2019. 06. 15. 7:30
Kósa Lajos
Kósa Lajos Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tele volt a Hősök tere, mindenki érezte, hogy valami fontos dolog fog történni, hiszen Nagy Imre személye és mártíromsága teljes tabu volt addig. Az egész Nagy Imre-temetés csendben folydogált, egészen addig, amíg Orbán Viktor nem mondta el az emlékezetes beszédét – idézte fel lapunknak Kósa Lajos az 1989. június 16-án történteket.

A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: szerinte nem véletlen, hogy az utókor arra az egy beszédre emlékszik az újratemetés eseményei közül, hiszen Orbán Viktoré volt az egyetlen, a helyzethez és 1956 szelleméhez illő szereplés, hiába szólalt fel számos olyan hős, aki a forradalom kapcsán még a siralomházat is megjárta.

Kósa Lajos

– Orbán Viktor felemelő szónoklata volt az egyetlen, amely azt mondta ki, amit mindenki gondolt: hogy elég volt a kommunista diktatúrából és a szovjet megszállásból. Azt is egyedül ő hangsúlyozta: nem fogadjuk el, hogy a kommunista rendszer és az azt kiszolgáló emberek Nagy Imre mártíromsága mögé bújva próbálnak bármifajta legitimitást szerezni a demokratikus átalakítás kapcsán. Szerencsés vagyok, hogy személyesen is meghallgathattam azt a beszédet, amely szerintem a magyar történelem nagy szónoklatai közül való, és így is fogunk rá emlékezni – fogalmazott Kósa Lajos.

Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének harmincegyedik évfordulóján került sor a mártírok újratemetésére, ami a gyász kifejezése mellett egyben a korábbi rendszerrel való szakítás szimbóluma is lett, Orbán Viktor akkor elmondott ünnepi beszédében is erről szólt – mondta megkeresésünkre Kovács László.

Az MSZMP KB külügyi osztályának egykori oszloposa, az MSZP alapítója és későbbi elnöke szerint ugyanakkor Orbán hiába állította, hogy ő zavarta ki Magyarországról a negyven éve itt állomásozó szovjet csapatokat, beszéde elhangzása előtt hónapokkal Horn Gyula akkori külügyminiszter szovjet kollégájával már aláírta a megállapodást azok kivonásáról.

Kovács László

– Akkor ez szovjet kérésre nem került nyilvánosságra. Orbán tehát nyitott kapukat döngetett, neki és a Fidesznek semmilyen szerepe nem volt a szovjet csapatok kivonásában – hangoztatta Kovács László.

Mint mondta, Orbán Viktor ma már Magyarország szövetségesének tartja Putyint, és így tekint az ’56-os forradalmat letörő Szovjetunió utódállamára, Oroszországra. Kovács szerint Orbánt nem zavarja az sem, hogy a Szovjetunióban Putyin a KGB egyik vezetője volt, aki nem a demokráciát, hanem annak eltiprását támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.