Nemzeti érdekeinket sérti a szűk látókörű liberalizmus

A Magyar Diaszpóra Tanács elvárja a magyarországi politikai pártoktól, hogy a szomszédos államokban az ottani magyar közösségeket képviselő pártokat és jelölteket támogassák.

2019. 11. 16. 13:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Diaszpóra Tanács aggodalommal tekint arra az új keletű jelenségre, amelynek révén egyes magyarországi politikai pártok a szomszédos államokban rendre olyan politikai erőket támogatnak, amelyek tagadják a nemzetet, a nemzeti kisebbségek jogait – olvasható a testület csütörtöki, IX. plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozatában.

Kiemelték: ez a szűk látókörű, szélsőségesen liberális szemlélet ellentétes az összmagyar nemzeti értékekkel és érdekekkel.

A pénteki zárónyilatkozatban pedig külön hangsúlyozták: elvárják a magyarországi politikai pártoktól, hogy a szomszédos államokban az ottani magyar közösségeket képviselő pártokat és jelölteket támogassák.

Nem nevesítik ugyan, de ez elsősorban a Momentum Mozgalomnak szól, amely román és szlovák pártok mellett kampányolt Erdélyben, illetve a Felvidéken az ottani magyar politikai formációk ellenében. A párt egyik EP-képviselője, Cseh Katalin a román Dan Barna elnökjelöltsége mellett állt ki a feddhetetlen múltú magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben. Mint ismert, Barnat a román hatóságok közel hatmillió euró uniós támogatás eltüntetésével gyanúsítják. Cseh a Momentum testvérpártjának, az USR-PLUS rendezvényén adott hangot fentebb ismertetett álláspontjának, ám nem határolódott el a párt társelnökének Dacian Cioloșnak korábbi magyarellenes tevékenységétől.

A liberális párt a Felvidéken is hasonlóan járt el. November 7-én, Révkomáromban a Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna a liberális Progresszív Szlovákia (PS) pár magyar nyelvű programjának a bemutatóján azt hangoztatta, hogy szerinte felvidéki honfitársaink lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok. A PS egyébként nem támogatja a felvidéki magyarok autonómiáját, és problémát lát abban, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja kötődik a budapesti kormánypártokhoz.

Kedden pedig Cseh Katalin, az EP amerikai delegációs csapatának tagjaként az Amerikai Egyesült Államok kongresszusától követelt beavatkozást annak érdekében, hogy Washington bizonyos jogállami normákat kényszerítsen ki Budapesttől. Cseh levelében konkrétan a NATO közbenjárását is kérte Magyarország ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.