Nemzetközi elismerést kapott a magyar gazdaság

A magyar gazdaság erősödik, jobban teljesít, és ezt már onnan is elismerik, ahonnan korábban a legnagyobb kritikák érkeztek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Parlamentben.

2019. 02. 26. 8:11
null
A pénzügyminiszter szerint a két cég minősítése egybeesik a kormány elvárásaival Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság erősödik, jobban teljesít, és ezt már onnan is elismerik, ahonnan korábban a legnagyobb kritikák érkeztek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Parlamentben.

A tárca vezetője annak kapcsán szólalt fel napirend előtt, hogy két hitelminősítő, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings is jobb besorolást adott hazánknak. Megítélése szerint a két cég minősítése egybeesik a kormány elvárásaival.

A pénzügyminiszter szerint a két cég minősítése egybeesik a kormány elvárásaival
Fotó: Mirkó István

– Hazánk gazdaságpolitikai átalakításai eredményesek, ezt támasztja alá, hogy tavaly az utolsó negyedévben ötszázalékos volt a gazdaság bővülése, amivel az unióban is az élmezőnybe tartozik.

Az államadósság 83-ról 71 százalékra csökkent, a foglalkoztatottak száma eléri a 4,5 milliót, míg a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék, amivel hazánk az unió legjobb négy országa között van – sorolta Varga Mihály.

Bánki Erik (Fidesz) szerint a sokak által kritizált magyar modell mára bebizonyította, hogy nemcsak életképes, de Európa legdinamikusabban növekvő gazdaságát tudta létrehozni. Az utolsó negyedéves ötszázalékos növekedés a háromszorosa az uniós átlagnak – ismertette –, vagyis „a számok minket igazolnak”. Szólt arról is, hogy bár fontos a két nagy hitelminősítő döntése, a piac ezt már jóval korábban eldöntötte, az ország évről évre növelni tudta a tőkevonzó képességét, amelynek beáramlása az elmúlt két évben is csúcsot döntött.

A tegnapi ülésen Hende Csaba (Fidesz) Brüsszel migrációs tervei kapcsán arról beszélt, Brüsszel asztalán ott sorakoznak azok a tervek, amelyeket igyekeznek letagadni, pedig a javaslatok egybevágnak a Soros György által megfogalmazottakkal.

Hende Csaba ezért azt szorgalmazta, az EB hozza nyilvánosságra Soros brüsszeli biztosokkal folytatott tárgyalásainak jegyzőkönyveit. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány családvédelmi akciótervét is elsősorban azok támadják, akik a migrációban látják Európa jövőjét.

– Tombol az önfeladási politika, ami nemcsak a magyarok, hanem Európa jövője iránt is érzéketlen – mondta Dömötör, aki Frans Timmermans hétvégi nyilatkozatára azt mondta: „Nem kérünk a gyarmatosító hangnemből, az elitista arroganciából.” Mint mondta, Brüsszel nem ad segítséget a határvédelemhez, ellenben olyan programokat hirdet, amelyekkel a migránsokat immár törvényesen szabályozott keretek között behozná az Európai Unióba.

Hozzátette: az uniós vezetők, így Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is folyamatosan arról beszél, hogy lehetővé kell tenni a legális migrációt Európába.

A képviselők több ízben kérdezték a kormányt az MTA-val kapcsolatban. Ezekre Cseresnyés Péter, az ­Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hatékony, jól működő Akadémiára van szükség, mert ha el akarjuk érni, hogy 2030-ra az öt legjobb életet nyújtó európai állam közé lépjünk, akkor ennek a szolgálatába kell állítani a tudományt és a gazdaságot.

A Párbeszéd soraiban ülő Burány Sándornak felidézte Kóka János egykori miniszter szavait, miszerint az MTA egyes intézményeit a földdel egyenlővé akarta tenni. – Ön akkor tapsolt, egyetértett ezzel, most pedig számonkéri a tudományos élet háttérintézményeinek hatékonnyá tételét – mondta az államtitkár.

Rendőrt provokált

Pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy húszéves férfit, aki tavaly áprilisban egy tüntetésen a rendőrsorfalhoz lépett, és perceken át sértegette, szidalmazta a szolgálatot teljesítő rendőröket, és többüknek szándékosan cigarettafüstöt fújt az arcába. A bíróság az ügyészség indítványának helyt adva a férfire 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A végzés jogerős.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.