Neue Zürcher Zeitung: A V4-ek polgárai elégedettebbek, mint a nyugat-európaiak többsége

Az országok lakói úgy érzik, messzire jutottak el az elmúlt évtizedekben – derül ki a Tűzfalcsoport által készített nemzetközi sajtószemléből.

Forrás: Tűzfalcsoport2020. 01. 08. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi országok „Európa kétkedői és optimistái” – áll a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) részletes cikkében nemzetközi kutatások alapján. Bár a térség egyes államai, így Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia több szempontból is nehéz helyzetből indult harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltozás idején, a hivatkozott kutatások alapján a közép- és kelet-európaiak mégis úgy érzik, hogy messzire jutottak el az elmúlt évtizedekben – részben az Európai Uniótól érkező támogatások, részben a személyek szabad mozgása és az új gazdasági lehetőségek, a közös és egységes piac miatt. Bár a nehezebb történelmi múlt alapot ad a borúlátásra, az előbbi okokból is kifolyólag a polgárok most sokkal pozitívabban ítélik meg gazdasági helyzetüket a V4-országokban, mint sok nyugat-európai államban. Utóbbiak között ott vannak az olaszok, sőt még a franciák vagy a britek is. A lengyelek háromnegyede azonban elégedett a helyzetével, és a csehek kétharmada is így érez – az olaszok alig egynegyedes arányával összehasonlítva.

Az NZZ cikke szerint az értékelés tükrözi mind a felzárkózási folyamatot, mind a jelen és a jövő várakozásait. A csehek jóléti szintje a legmagasabb a térségben, de a lengyelek tették a legnagyobb ugrást: míg 1990-ben a cseh bruttó hazai termék még csak 19 százalék volt Németországhoz viszonyítva, manapság már 58 százalék. Magyarország is ezen a magasabb szinten van, miközben közvetlenül a szocialista rendszer összeomlását követően alig 31 százalékról indult el.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.